Region

0

Zaev: Makedonija ponudila četiri opcije za promenu imena

Autor: AP

Izvor: Beta

Zaev: Makedonija ponudila četiri opcije za promenu imena

Izvor: Foto: Beta / AP

Kako prenosi Dojče vele, on je u intervju za Rojters rekao da su ti predlozi Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje).

Napominje se da se Makedoniija nada da će spor oko imena sa Grčkom biti rešen na vreme da u junu dobije preporuku za početak pregovora sa EU i potvrdu za prijem u NATO u julu.

Na pitanje da li će Grčka biti zadovoljna sa jednom od ponuđenih  opcija, Zaev je rekao: "Da… neke opcije će više prihvatiti, a neke ne (u odnosu na ime)".

Makedonski premijer  je rekao da ostaje otvoreno pitanje da li postoji "stvarna potreba" za promenu Ustava Republike Makedonije, što je nešto što Grčka traži poslednjih meseci.

Zaev je, rekao u tom intervjuu da je, ubeđen da će, ukoliko se rešenjem spora oko imena sačuva dostojanstvo građana, oni podržati to rešenje na referendumu.

U intevjuu Špiglu, koji je juče objavljen, Zaev je rekao da su za Makedoniju neprihvatljivi grčki zahtevi za promenom Ustava (kako bi se potvrdila promena imena), kao i ime države koje neće biti prevedeno na engleski.

"Ovo ime je naš ponos i naš identitet. Ne vidim nikakv razlog za zahtev da ime menjamo u Ustavu, to nije dostojanstveno", rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, Grčkoj je potreban proveren partner, a ne partner bez dostojanstva.

"Ustav može da se promeni, ali da se te izmene ponovo promene. Najvažnija garancija za Grčku je da rešenje za spor oko imena bude održivo. To se ostvaruje međunarodnim dogovorima, koji će biti ratifikovani i koji će važiti u međunarodnim organizacijama", rekao je Zaev.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR