Vesti

0

Elektronska prijava za roditeljski dodatak i lokalna novčana davanja od danas u Beogradu

Autor: AP

Izvor: Beta

Elektronska prijava za roditeljski dodatak i lokalna novčana davanja od danas u Beogradu

Izvor: Foto; Pixabay

Predsednica Vlade Ana Brnabić je na predstavljanju druge faze elektronske usluge "Bebo, dobro došla na svet" u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" kazala da se majke uz pomoć zdravstvenog radnika prijavljuju za roditeljski dodatak, nakon čega, putem sms poruke, saznaju da li su dobile dodatak, koji će im biti uplaćen u narednih 45 dana.

"U Beogradu smo uspostavili uslugu zajedno sa lokalnom samoupravom. Kroz ovaj servis se ne daje samo roditeljski dodatak, već i sva ostala lokalna davanja u slučaju tri lokalne nadoknade za novorođene bebe", kazala je Brnabić i dodala da je plan da se do kraja septembra ta usluga pusti u porodilištima širom Srbije.

Sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da je popunjavanje zahteva besplatno i da se vrši pomoću zdravstvenog radnika još u porodilištu.

Stanisavljević je kazala da nadoknada za roditeljski dodatak za prvo dete iznosi 39.504 koja se isplaćuje jednokratno, dok se u 24 mesečne rate isplaćuje dodatak za drugo dete koji iznosi oko 154.000 dinara, za treće 278.000, a za četvrto 370.000.

Ona je rekla da će po novom Zakonu o finansijskoj podršci porodica sa decom, od 1. jula roditeljski dodaak za prvo dete iznositi 100.000 dinara.

Dodala je da roditelji koji nisu podneli do sada zahtev za roditeljski dodatak to mogu da urade u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu i to bez dokumenata.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je kazao da su poslodavci ranije zloupotrebljavali roditeljsku nadoknadu za bolovanje jer se uplaćivala njima, a oni porodiljama, kao i da će novim Zakonom od 1. jula direktno porodiljama biti uplaćivan dodatak na žiro račun i neće biti kašnjenja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR