Junker o datumu ulaska u EU: Kad sve bude spremno, biće spremno

Beta

27. 02. 2018. u 18:01

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas u Podgorici da je prirodno mesto zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, ali da će učlanjenje zavisiti od napora svake zemlje pojedinačno

Јункер о датуму уласка у ЕУ: Кад све буде спремно, биће спремно

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas u Podgorici da je prirodno mesto zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, ali da će učlanjenje zavisiti od napora svake zemlje pojedinačno.

Junker je na konferenciji za novinare posle razgovora s premijerom Duškom Markovićem rekao povodom datuma ulaska u EU da nije došao u Podgoricu radi "praznih obećanja".

Na pitanje novinara može li da bude precizniji oko datuma ulaska Crne Gore u EU, Junker je rekao "kad sve bude spremno, biće spremno".

"Ne mogu vam reći datum članstva. To zavisi od vaših napora i ispunjavanju kriterijuma", rekao je Junker.

On je rekao da 2025. godina koja se spominje u strategiji Komisije o Zapadnom Balkanu "nije datum, već samo perspektiva" ka kojoj treba ići.

Junker je rekao da EU za članstvo ima zahteve, među kojma je da teritorijalni sporovi moraju biti rešeni pre učlanjenja u Uniju i ocenio da je Crna Gora po tom pitanju dobar model i primer u regionu.

Šef Evropske komisije je pohvalio reforme koje je Crna Gora sprovela na putu ka članstvu, ali naveo da još toga treba uraditi.

Crnogorski premijer je rekao da na putu ka EU postoji punu izazova i u Crnoj Gori i u regionu.

Markoviće je rekao da su evrointegracije i stabilizacija ekonomije ciljevi njegove vlade i da će biti fokusirana na poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

On je ocenio da je najvažnija poruka strategije Komisije za Zapadni Balkan to što će taj region biti deo Evrope i što ona daje perspektivu proširenja. On je rekao da je dobro da se prvi put govori o vremenskom okviru i dodao da Podgorica smatra da je taj okvir realan.

Junker će se posle sastanka s Markovićem i predsednikom parlamenta Ivanom Brajovićem obratiti poslanicima Skupštine Crne G

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Шоне

27.02.2018. 18:38

Милогорци су познати по напору,стално се мученици напрежу да дођу до Београда.Е то је њима лепше него тамо нека ЕУ.Кад све буде спремно, биће спремно.Ајде мајке вам идите у ЕУ али поведите ове из кланова што се упуцавају по Беораду.

Rile

27.02.2018. 22:56

Ajde jedan referendum u komentarima. Da li ste da Srbija udje u Eu? Ja glasam za NE!