Slatko-slane kombinacije

Ž. P.

27. 02. 2018. u 18:14

Bobičasto voće ide uz crveno meso, jagode uz plodove mora, piletina se slaže sa bananama, kajsijama, narom i citrusima, dok je pačetina "dušu" dala za borovnice, višnje, kruške, mango

Слатко-слане комбинације

Brokoli sa suvim grožđem Shutterstock

NA prvi pogled nespojivo, ali voće je u slanim jelima odavno trend. Ne bez razloga, kad se dobro "upare" kiselost i slatkoća voća sa pikantnošću mesa i reskošću povrća, dobijaju se izvrsne kombinacije. Često se u ove kombinacije dodaje med, a ako ne znate odakle da krenete, počnite od jabuke koja se slaže sa većinom mesa.

Bobičasto voće ide uz crveno meso, jagode uz plodove mora, piletina se slaže sa bananama, kajsijama, narom i citrusima, dok je pačetina "dušu" dala za borovnice, višnje, kruške, mango. Ljubitelji prasetine treba da razmisle o borovnicama, šljivama, breskvama, dok bi teletinu trebalo upariti sa smokvama.

* * * * * * * * * * * * * * *

BROKOLI SA SUVIM GROŽĐEM

Potrebno je: glavica brokolija, 150 g indijskog oraha, 150 g slanine, ulje, 50 g suvog grožđa, 200 g gustog (grčkog) jogurta, 2 kašike balzamiko sirćeta, kašika meda, sok od pola limuna, so

Skuvajte brokoli i dobro ga ocedite. Na zagrejanom ulju propržite slaninu. U velikoj činiji pomešajte brokoli, so, slaninu, jogurt, indijski orah, suvo grožđe. U posebnoj manjoj činiji promešajte sok od pola limuna, med i sirće balzamiko, pa dodajte sastojcima u velikoj činiji. Najbolje bi bilo da ohladite u frižideru nekoliko sati pre služenja. Po želji, po vrhu možete narendati kačkavalj ili neki drugi tvrdi sir.

* * * * * * * * * * * * * * *

PILETINA SA ANANASOM

Potrebno je: 600 g pilećih grudi, 250 g ananasa iz konzerve, 100 g kukuruznog brašna, 2 kašike meda, 2 kašike sojinog sosa, kašika gustina, maslinovo ulje, so, biber, kari, đumbir

Isecite pileće grudi na kocke, začinite solju i biberom i uvaljajte u kukuruzno brašno. Na zagrejanom maslinovom ulju pržite piletinu sa obe strane, svaku po pet minuta. U tiganj dodajte đumbir i kari u prahu, sojin sos, čašu vode i kuvajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Dok se sos krčka, u činiji pomešajte gustin i sok od ananasa (koji vam je ostao u konzervi), pa naspite u tiganj. Lepo promešajte, pa dodajte ananas narezan na kockice i med i kuvajte još nekoliko minuta.

* * * * * * * * * * * * * * *

PRŠUTA I DINjA

Potrebno je: dinja, 150 g pršute, 100 g gorgonzole, sok od limuna, kašika meda, kašika balzamiko sirćeta, so, biber

Očistite dinju, narežite na kocke, pršutu isecite na trake, a gorgonzolu na kockice. Presavijene trake pršute stavite na čačkalice, zatim poređajte kockice sira i dinje. U činijici umutite sok od jednog limuna, kašiku balzamika i meda i promešajte. U ovu smesu umočite svaku čačkalicu pršute. Uz ovu kombinaciju odlično ide bosiljak, pa na svaku čačkalicu možete staviti listić ovog začina.

* * * * * * * * * * * * * * *

PRASETINA U SOSU OD BRUSNICE

Potrebno je: 600 g prasećih šnicli, maslinovo ulje, so, biber, Za sos: 200 g sušenih brusnica, kašika šećera, čaša soka od pomorandže, čaša vode, kora od pola pomorandže, 50 g svežeg đumbira

Istucite šnicle drvenim tučkom, posolite, pobiberite i poprskajte uljem, pa ostavite sat vremena u frižideru. Dok šnicle upijaju začine, pripremite sos. U šerpi pomešajte brusnice, šećer, sok od pomorandže i vodu. Dodajte narendanu koru pomorandže i ceo đumbir. Poklopite, stavite na laganu vatru i kuvajte 30 minuta uz povremeno mešanje. Kad je sos gotov, izvadite đumbir. Na zagrejanom ulju ispržite šnicle tako što svaku stranu pržite po 10 minuta. Prelijte sosom od brusnice i služite uz neutralno povrće, na primer karfiol.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije