Svet

0

Francuski ministar pozvao sirijske snage da poštuju primirje u Guti

Autor: AP

Izvor: Beta

Francuski ministar pozvao sirijske snage da poštuju primirje u Guti

Izvor: Foto: Beta / AP

"Tri velike grupe prisutne u istočnoj Guti (Ajlak al Rahman, Džaih al Islami i Ahrar al Šam) upravo su uputile pismo Savetu bezbednosti UN u kojem navode da prihvataju humanitarni prekid vatre. Važno je da Asadove snage to takođe prihvate", izjavio je Le Drian u Moskvi gde se sastao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Francuski ministar je ocenio da je dnevni humanitarni prekid vatre u istočnoj Guti koji traje do 9.00 do 14.00 samo jedna etapa u uvođenju primirja.

"Treba da idemo još dalje", rekao je Le Drian i dodao da je najpre neophodna evakuacija najteže povređenih kojima je potrebna hitna lekarska polomoć.

Lavrov je rekao da je potrebno proveravati da li oružane grupe poštuju prekid vatre i rezoluciju UN posle optužbe jednog od lidera pobunjenika Muhameda Aluša, koji je danas rekao da Rusija prekidom vatre samo želi raseljavanje stanovništva a ne i njihovu zaštitu.

"Nadamo se da oni koji imaju uticaja na pobunjenike koji nastavaljaju da bombarduju Damask, preuzmu odgovornost i ubede ih da poštuju rezoluciju", dodao je ruski ministar.

Kremlj je ranije danas saopštio da budućnost dnevnog humanitarnog prekida vatre u istočnoj Guti zavisi od stava sirijskih pobunjenika i njihovih "provokacija".

Od početka ofanzive sirijskih snaga u istočnoj Guti započete 18. februara, poginulo je 560 ljudi, među kojima brojni civili i 140 dece.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR