Severnokorejski lideri koristili lažne pasoše za putovanja

Tanjug

27. 02. 2018. u 19:28

Severnokorejski lider Kim Džong Un i njegov pokojni otac Kim Džong Il koristili su lažne pasoše kada su aplicirali za vizu u zapadnim zemljama 90-ih godina prošlog veka, tvrdi danas pet zapadnoevropskih obaveštajnih službi

Севернокорејски лидери користили лажне пасоше за путовања

Kim Džong Un

Severnokorejski lider Kim Džong Un i njegov pokojni otac Kim Džong Il koristili su lažne pasoše kada su aplicirali za vizu u zapadnim zemljama 90-ih godina prošlog veka, tvrdi danas pet zapadnoevropskih obaveštajnih službi.


"Oni su koristili brazilske pasoše na kojima se jasno vide fotografije Kim Džong Una i Kim Džong Ila kako bi dobili vize stranih ambasada. To pokazuje želju za putovanjima i ukazuje da je vladajuća porodica pokušala da izgradi posebnu rutu za beg", rekao je Rojtersu predstavnik jedne obaveštajne službe.



Još četiri izvora iz obaveštajnih zapadnoevropskih agencija, navodi Rojters, potvrdila su postojanje pasoša na kojima, ispod slika Kim Džong Una i Kim Džong Ila, stoje imena Džozef Puag i Idžong Čoi, a izdati su u brazilskoj ambasadi u Pragu u februaru 1996. godine.


Kako se navodi, vize su im verovatno trebale za putovanje u Brazil, Japan ili Hong Kong.



Severnokorejska ambasada u Brazilu odbila je da komentariše, dok je brazilsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da istražuje slučaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije