Popović: Srpska pamet kreira inovaciona rešenja za ceo svet

Novosti online

27. 02. 2018. u 16:07

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i švedski ambasador u Srbiji Jan Lundvin posetili su švedsku kompaniju Verisek, čiji se glavni istraživački i razvojni centar Verisek Labs nalazi u Beogradu

Поповић: Српска памет креира иновациона решења за цео свет

Nenad Popović
Foto: Vlada Srbije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i švedski ambasador u Srbiji Jan Lundvin posetili su švedsku kompaniju Verisek, čiji se glavni istraživački i razvojni centar Verisek Labs nalazi u Beogradu.

"Mladi srpski inženjeri ovde kreiraju inovacije i digitalna rešenja koja se primenjuju u celom svetu. Švedska kompanija Verisek ima svoje kancelarije u Velikoj Britaniji, Norveškoj, Španiji, Dubaiju, čak i u Meksiku, ali njen glavni digitalni proizvod, platforma Freja, razvija se u Beogradu i na tome radi preko 40 mladih srpskih inženjera", izjavio je prilikom posete Popović.

On je istakao da će Vlada Republike Srbije dati najveće moguće podsticaje svim stanim kompanijama koje, poput švedskog Veriseka, žele da otvore svoje razvojne i istraživačke centre u Srbiji.

Ministar je najavio i podršku razvoju ženskog inovacionog preduzetništva u Srbiji, navodeći kao dobar primer razvojni centar Verisek Labs, u kome radi jednak broj žena i muškaraca inženjera.

Pročitajte još - Popović: Digitalizacija jedan od strateških ciljeva Vlade Srbije

"To je pokazatelj da žene zauzimaju značajno mesto u našoj inovacionoj i tehnološkoj zajednici. Deo vizije Vlade Srbije i mog kabineta jeste da podstaknemo što veći broj žena, da svoje inovacione ideje iznesu na tržište i pretvore ih u profit i nova radna mesta“, poručio je Popović.

Švedski ambadsor je istakao da postoje veliki potencijali za saradnju Srbije i Švedske u oblasti inovacija i ženskog preduzetništva.

“Švedska uči od Srbije, jer ni kod nas čak ne postoji takva situacija da u kompanijama iz ove oblasti radi jednak broj žena i muškaraca”, rekao je Lundvin.

Srpski istraživački tim Verisek Labsa izumeo je Freja proizvodni paket za autorizaciju i zaštitu digitalnog identiteta. Ovaj paket je lider na tržištu Velike Britanije i služi za zaštitu informaciono tehnoloških podataka u javnom sektoru, kao i za Vlade i kompanije u mnogim drugim državama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije