Vesti

0

Beogradski izbori: IPSOS na uzorku od 90,6 odsto: SNS 64 odbornika, Đilas 26, Šapić 12 i SPS osam

Autor: JU, SA, VV, AP

Izvor: Beta/N1

Beogradski izbori: IPSOS na uzorku od 90,6 odsto: SNS 64 odbornika, Đilas 26, Šapić 12 i SPS osam

Izvor: Foto: Beta / Miloš Miškov

Na izborima su učestvovale 24 liste, a pravo glasa imao je 1.606.931 građanin.

Rezultati izbora treba da budu objavljeni u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta, odnosno do 5. marta u 20 časova.

Ako Gradska izborna komisija ili Upravni sud poništi izbore zbog nepravilnosti ponovni izbori treba da budu rapisani u roku od sedam dana od utvrđivanja nepravilnosti, a konačni rezultati biće u tom slučaju objavljeni po završetku ponovnog glasanja.

Komisija u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora treba sve dobijene mandate sa izborne liste da dodeli kandidatima po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa liste.

Mandati novim odbornicima biće potvrđeni na konstitutivnoj sednici Skupštine grada koja treba da bude sazvana u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora.

 

22:40- IPSOS na uzorku od 90,6 odstoSNS će u skupštini Beograda imati 64 od ukupno 110 odborničkih mesta, rezultat je Ipsosa na uzorku od 90,6 odsto.

Đilas će imati 26, Šapić 12 i SPS-JS osam odbornika.

Prema tim podacima, SNS je osvojio 45 odsto, Đilas 18,8 odsto, Šapić – 9,1 odsto i SPS-JS – 6,1 osto glasova.

Ostale liste ostale su ispod cenzusa: ĐB - Dveri – 3,9 odsto, Ne davimo Beograd – 3,5 odsto, Ljubiša Preletačević Beli – 2,4 odsto, SRS – 2,4 odsto, DS – 2,2 odsto, DSS – 1,1 odsto.

Foto: Beta / Milan Obradović

21:52- Centar za slobodne i demokratske izbore (Cesid) objavio je da je na uzorku od 16 odsto glasova lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" osvojila 48,2 odsto.

Lista "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" osvojila je 17,7 odsto, lista oko predsednika Novog Beograda Aleksandra Šapića 6,2, a lista Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije 6,3 odsto. Opširnije OVDE

 

20:32- Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) objavio je večeras da je do 19 sati na izborima za odbornike u Skupštini Beograda glasalo 48,4 odsto birača. Opširnije OVDE

 

19:50- Na birališta u Beogradu do 19 časova za odbornike za Skupštinu grada Beograda izašlo je da glasa ukupno 48,2 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je večeras posmatračka misija CRTA.

Kako su naveli, statistička greška je iznosila +/- 0,4 odsto. Opširnije OVDE

 

19:30- Do 18 časova na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda glasalo je 44,66 odsto birača, saopšteno je večeras iz Gradske izborne komisije (GIK). Opširnije OVDE

 

Foto: Beta /Miloš Miškov

 

18:45- Do 17 časova na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda pravo glasa iskoristilo je 41,2 odsto upisanih u birački spisak, saopšteno je iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Kako je navedeno, u gradskim opštinama izlaznost je do 17 časova bila 40,7 odsto, a u prigradskim 43,5 odsto. Opširnije OVDE

 

16:45 - Do 16 časova na glasanje za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je ukupno 36,9 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je posmatračka misija CRTA.

Kako se navodi u saopštenju, statistička greška iznosila je +/- 0,3 odsto. Opširnije OVDE.

 

16:35 - Posmatračka misija CRTA saopštila je danas da su napadnuta njihova dva posmatrača i da je bezbednost posmatrača te misije ugrožena.Raša Nedeljković iz CRTE rekao je da se prvi napad desio na biračkom mestu broj jedan na Novom Beogradu kada su došli da dokumentuju šta se zbiva. Opširnije OVDE.

 

15:55 - Na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda je danas do 14.00 glasalo 28,7 odsto gradjana s pravom glasa, saopštio je Cesid. Opširnije OVDE.

 

15:45 - Do 13.00 na šest odsto biračkih mesta u Beogradu uočen je niz nepravilnosti i zabeleženi su pojedinačni incidenti koji su se dogodili van biračkih mesta, saopštila je danas posmatračka misija CRTA.

Šef te misije Raša Nedeljkov kazao je na konferenciji za novinare da su primećeni slučajevi višestrukog glasanja i paralelnog vođenja evidencija od strane članova biračkog odbora. Opširinije OVDE.

 

15:35 - Po podacima Gradske izborne komisije (GIK), na izbore za Skupštinu Beograda do 14 časova izašlo je 28,08 odsto birača što je približno izlaznosti zabeleženoj na parlamentarnim izborima 2014. godine do 14 časova. Opširnije OVDE.

 

13:40 - Inicijativa "Ne davimo Beograd" saopštila je danas da je u toku prepodneva utvrdila vođenje paralelnih evidencija glasača na više biračkih mesta, a da su njihovi kontrolori i građani koji su ukazali na povrede napadnuti.

Inicijativa je navela da je na biračkom mestu broj 66 na Zvezdari (Mesna zajednica Novo Mirijevo 2) oko 11.00 došlo do incidenta i da je jedan glasač koji je ukazivao na da članovi biračkog mesta vode paralelni spisak, napadnut. Opširinije pročitajte OVDE.

 

12:51 - Kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Beograda Miljan Damjanović glasao je danas na biračkom mestu u opštini Zvezdara.

 

12:47 - Nosilac odborničke liste "Šta radite bre" Marko Bastać glasao je na biračkom mestu 45 u Osnovnoj školi "Skadarlija".

Foto: Beta/Šta radite bre

12:23 - Na izbore za odbornike Skupštine Beograda do 10 časova izašlo je sedam odsto upisanih birača a posmatrači CRTE zabeležili su ozbiljnije nepravilnosti na pet odsto od ukupnog broja biračkih mesta, izjavio je danas šef misije CRTA Raša Nedeljkov.  

 

11:30 - Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Sešelj glasao je na biračkom mestu broj 96 u Osnovnoj školi "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Batajnici. 

Foto: Beta/Emil Vaš

11:22 - Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić izjavio je danas da je do 10.00 na izborima za Skupštinu Beograda glasalo 7,24 odsto birača upisanih u Jedinstveni birački spisak.

Foto: Beta/Emil Vaš

11:08 - Prvi na listi "Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd - Žuta patka - Čiji grad, naš grad - Ksenija Radovanović" Dobrica Veselinović glasao je danas u 8.30 na biračkom mestu na opštini Novi Beograd.

 

11:05 - Srpska napredna stranka saopštila je danas da je troje njihovih aktivista napadnuto u beogradskim opštinama Voždovac i Zvezdara.

 

11:00 - Na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda danas do 10.00, prema podacima posmatračke misije CRTA, glasalo je sedam odsto građana s pravom glasa.

 

10:47 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas nešto posle 10 časova na biračkom mestu na opštini Savski venac.

Foto: Beta/Miloš Miškov

10:40 - Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković glasao je danas na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda. Janković je glasao na biračkom mestu na Novom Beogradu.

Foto: Beta/Branislav Božić

10:25 - Na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda danas do 9.00, prema podacima Cesida, glasalo je 3,9 odsto građana s pravom glasa.

Kako je rečeno, u istom periodu na izborima 2014. godine glasalo je 4,6 odsto građana, na parlamentarnim izborima 2016. glasalo je 4,2 odsto građana, a prošle godine na predsedničkim izborima 5,4 odsto.

U Cesidu su naveli da trend ukazuje da neće biti velika izlaznost, ako se nešto ne promeni u narednim satima.

Jedina zabeležena nepravilnost je na biračkom mestu broj 16 u Mladenovcu, gde je došlo do izmena u biračkom spisku, rekli su u Cesidu i dodali da se čeka reakcija Gradske izborne komisije. 

Foto: Beta/Milan Obradović

10:20 - Kandidat za gradonačelnika Beograda, predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović glasao je danas na biračkom mestu u opštini Vračar. 

 

9:55 - Na svim biračkim mestima danas u Beogradu izborni proces je u toku, 94 odsto biračkih mesta otvoreno je na vreme, tri odsto biračkih mesta otvoreno je pre vremena, a tri sa zakašnjenjem, saopštila je posmatračka misija CRTA.

Šef te misije Raša Nedeljkov rekao je da su sva biračka mesta otvorena i na svima je izborni proces u toku. 

On je kazao da na manje od jedan odsto biračkih mesta kontrolni listić nije ubačen u glasačku kutiju na početku samog glasanja, što je mimo zakonske procedure.

Naveo je da na 17 odsto biračkih mesta nisu bili prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora, a 53 odsto biračkih mesta nije dostupno osobama sa invaliditetom.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Na otvaranju 83 posto biračkih mesta bili su prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora, kazao je Nedeljkov.

Rekao je da je 96 odsto biračkih mesta pripremljeno u skladu sa propisanim procedurama, dok na 89 odsto biračkih mesta su upisivane sve zakonom propisane procedure i radnje u zapisnik.

Na pet odsto biračkih mesta nisu obezbeđeni uslovi za slobodan i nesmetan rad biračkih odbora, kazao je Nedeljkov.

           

Foto: Beta/Emil Vaš           

9:42 - Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić glasao je danas na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda. Vučić je glasao na biračkom mestu na Novom Beogradu. Posle glasanja Vučić nije želeo da da izjavu, samo je novinarima poželeo sve najbolje. 

Foto: Beta/Miloš Miškov

9;40 - Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić glasao je na biračkom mestu 22 u Osnovnoj školi "Sveti Sava", Nikolaja Krasnova 8, u opštini Vračar.

Foto: Beta/Milan Obradović

9:35 - Predsednik Socijalističke partije Srbije i nosilac liste za beogradske izbore "SPS -JS" Ivica Dačić glasao je danas na biračkom mestu na Dedinju.

 

9:15 - Kandidat za gradonačelnika Beograda i predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac glasao je danas na biračkom mestu u Mirijevu. Šutanovac je kandidat za gradonačelnika liste "Da oslobodimo Beograd - DS, Nova, SDS, ZEP Zeleni".

      

Foto: Beta/DS      

9:15 - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić glasala je danas na biračkom mestu u opštini Savski venac.

 

8:40 - Kandidat za gradonačelnika Beograda liste Socijalističke partija Srbije i Jedinstvene Srbije Aleksandar Antić glasao je danas na biračkom mestu u opštini Zvezdara.

 

8.20 - Prvi na listi za beogradske izbore "Aleksandar Vučić - zato što volimo Beograd" Zoran Radojičić glasao je oko 8 sati na biračkom mestu 1 u Muzičkoj školi "Josip Marinković", na Vračaru.

 

8:10 - Kandidat za gradonačelnika liste "Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" Dragan Đilas glasao je danas u 8.00 na biračkom mestu u opštini Vračar.

Foto: Beta/Milan Obradović

7:02 - Otvorena biračka mesta u Beogradu.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Sva biračka mesta moraju da budu neprekidno otvorena do 20 sati, a svakom biraču koji se nađe na biračkom mestu u trenutku zatvaranja biće omogućeno da glasa.

Na snazi je izborna tišina koja će trajati do zatvaranju biračkih mesta, u 20 sati, a tokom koje je zabranjena izborna propaganda.

Na dan glasanja od sedam do 20 sati, dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihove izjave.

Tokom izborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o izlaznosti građana i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju.

Dok je na snazi predizborna tišina, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Lokalni izbori danas se održavaju i u Boru, Aranđelovcu i Sevojnu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR