Izbori za Parlament Italije po novom sistemu

Jedan od mogućih ishoda ovih izbora je da Silvio Berlusconi formira vladu kao de facto lider bloka desnog centra (EPA)

U Italiji će u nedjelju biti održani parlamentarni izbori po novom izbornom sistemu, a posljednje ankete pokazuju kako je ishod neizvjestan.

Među političkim strankama favoriti su Naprijed Italija, Demokratska stranka, pokret Pet zvijezda, a tri ličnosti koje dominiraju političkom trkom su lideri tih partija – Silvio Berlusconi, Matteo Renzi i Luigi di Maio.

Kampanju za parlamentarne izbore u Italiji obilježile su tenzije zbog migranata, rast popularnosti pokreta Pet zvijezda, euroskepticizma i povratak Berlusconija, nekadašnjeg italijanskog premijera koji je vođa stranke Naprijed Italija.

Do sada 64 vlade

Ova evropska država nije poznata po političkoj stabilnosti.

Ta zemlja imala je 64 vlade i brojne premijere od Drugog svjetskog rata.

Italijanski “politički pejzaž” obiluje koalicijama i mada su velike partije važne, savezi s manjim strankama mogu biti odlučujući.

Zakon u Italiji zabranjuje objavljivanje rezultata istraživanja javnog mnijenja 15 dana uoči izbora, a ranije ankete su pokazale kako bi pokret Pet zvijezda mogao osvojiti najveći broj mjesta u Donjem domu italijanskog Parlamenta. Ipak, jedan od mogućih ishoda ovih izbora je da 81-godišnji milijarder Berlusconi, “kralj povratka na političku scenu”, formira vladu kao de facto lider bloka desnog centra.

Berlusconiju je bilo zabranjeno da obavlja javnu funkcije na šest godina, zbog osude za utaju poreza, ali pokušava osporiti taj zakon pred evropskim sudovima.

Na ovim izborima prvi put će biti primijenjen novi, mješoviti izborni sistem, koji je usvojen 2017. godine i nazvan “Rosatellum”, po šefu poslaničke grupe demokrata u Donjem domu Parlamenta Ettoreu Rosatu, koji je radio na nacrtu zakona.

Zvanični rezultati u ponedjeljak

Pravo glasa za Predstavnički dom ima 46,6 miliona Italijana, a za Senat 42,9 miliona italijanskih državljana.

Birači moraju imati najmanje 18 godina za glasanje za Predstavnički dom, odnosno najmanje 25 godina za glasanje za Senat.

Birališta će 4. marta biti otvorena od 7:00 do 23:00 sata, a zvanični rezultati se očekuju u ponedjeljak u 14:00 sati.

Izvor: Agencije