Najnovije vesti
Vesti Svet
NEMAČKA KONAČNO DOBIJA VLADU Socijaldemokrate podržale koaliciju sa Merkelovom

NEMAČKA KONAČNO DOBIJA VLADU Socijaldemokrate podržale koaliciju sa Merkelovom

Članovi Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) podržali su formiranje vladajuće koaliciju sa konzervativcima nemačke kancelarke Angele Merkel.

Angela Merkel i Martin Šulc Foto: Tanjug / RAS Srbija
Angela Merkel i Martin Šulc

Radnici partije Martina Šulca celu noć su prebrojavavali glasove u sedištu SPD u Berlinu.

Angela Merkel i Martin Šulc
Foto: Clemens Bilan / EPA;
Angela Merkel i Martin Šulc

To je javila televizija ZDF.

Oko 460.000 članova SPD je glasalo i oko 66 odsto glasača je podržalo ponovno stvaranje velike koalicije. Protiv koalicije su uglavno bili pripadnici mlađeg, radikalnijeg krila.

Time je završena petomesečna politička kriza u Nemačkoj, nakon izbora održanih u septembru.

Kako je preneo Rojters a tehnički predsednik stranke Olaf Šolc je izjavio da će u novoj vladi, SPD imati šest ministara - tri žene i tri muškarca.

- Ogromna većina članova SPD usvojila je predlog liderstva partije. Sada nam je jasno: SPD će se pridružiti novoj vladi Nemačke - rekao je Šolc i naglasio da je odziv glasača bio "veoma, veoma visok".

Šolc je kazao da je o rezultatima glasanja putem pošte obavestio Merkel i predsednika Nemačke Frank Valtera Štajnmera.

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Socijaldemokratskoj (SPD) partiji na "jasnom rezultatu" nakon što je ogromna većina članstva te partije glasala za ulazak u kolicionu vladu sa njenim konzervativcima.

- Čestitam SPD na ovom jasnom rezultatu i radujem se nastavku zajedničke saradnje za dobro naše države - poručila je Merkel na Tviter stranici njene Hrišćansko-demokratska unija Nemačke (CDU), prenosi Rojters.

Kako javlja AP, sledeće nedelje se očekuje zasedanje Bundestaga na kojem bi Merkel trebalo da po četvrti put u nizu bude izabrana za kancelarku najveće evropske ekonomije

Angela Merkel je već 12 godina kancelar. Njoj sada predstoje novi izazovi jer će u nemačkom paralmentu sedeti i ultradesničari iz stranke Alternativa za Nemačku (AfD) koju će predstavljajti najveću opoziciju.