SPD podržao novu veliku koaliciju s CDU/CSU-om

Dietmar Nietan je objavio kako je za ulazak u koaliciju glasalo 66 posto članova SPD-a (AP)

Članovi Socijaldemokratske partijeNjemačke podržali su na glasanju ulazak svoje stranke u koaliciju s demokršćanskom Unijom CDU/CSU (Kršćansko-demokratska u nija / Kršćansko-socijalna unija), čime je gotovo pola godine nakon parlamentarnih izbora otvoren put formiranju nove njemačke vlade na čelu s Angelom Merkel, objavljeno je u nedjelju u Berlinu.

“Sada je jasno: SPD će bio dio buduće njemačke vlade”, rekao je tehnički predsjednik SPD-a Olaf Scholz nakon objavljivanja rezultata glasanja.

Prije toga je blagajnik SPD-a Dietmar Nietan objavio kako je za ulazak u koaliciju glasalo 66 posto članova SPD-a.

Time je otvoren put stvaranju novog izdanja takozvane velike koalicije, na čelu s Merkel, koja bi na sjednici Bundestaga 14. ovog mjeseca mogla biti ponovno izabrana za kancelarku.

Čestitka Angele Merkel

Kancelarka Merkel čestitala je SPD-u na “jasnom rezultatu”, nakon što je ogromna većina članstva te partije glasala za ulazak u kolicionu vladu s njenim konzervativcima.

“Čestitam SPD-u na ovom jasnom rezultatu i radujem se nastavku zajedničke saradnje za dobro naše države”, poručila je Merkel na Twitter stranici njene CDU, prenosi Reuters.

CDU Angele Merkel je već predstavio svoje članove kabineta dok će CSU i SPD to učiniti naknadno.

Nakon izbora u septembru, čelništvo SPD-a odbacilo je mogućnost ponovnog ulaska u veliku koaliciju na čelu s Merkel.

No, nakon propasti pregovora o takozvanoj Jamajka koaliciji između demokršćana, liberala i zelenih, socijaldemokrati su, na pritisak njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, pristali na razgovore o formiranju novog izdanja velike koalicije.

Ostavka Martina Schulza

Jedan od uvjeta je bio da koalicijske pregovore potvrdi stranački kongres, a sam koalicijski ugovor članovi SPD-a glasanjem.

Na stranačkom kongresu krajem januara poslanici SPD-a su većinom od 56 posto prihvatili prijedlog Predsjedništva stranke za počeat pregovora s Unijom CDU/CSU.

Veliki dio stranačke baze, predvođen Socijaldemokratskom mladeži, protivio se ulasku u koaliciju s Unijom, smatrajući kako je nakon učešća u dosadašnjim velikim koalicijama SPD izlazio oslabljen.

Predsjedništvo stranke se zalagalo za ulazak u koaliciju, smatrajući kako samo tako socijaldemokrati mogu ostvariti svoje političke ideje.

U jeku rasprave o koaliranju s Unijom, na vrhu SPD-a je došlo do kadrovskih previranja, tokom kojih se sa funkcije predsjednika stranke povukao Martin Schulz, koji je trebao biti novi ministar vanjskih poslova.

Za njegovu nasljednicu bi na stranačkom kongresu u aprilu trebala biti izabrana Andrea Nahles.

Rekordno niska podrška SPD-u

Podrška SPD-u je u međuvremenu pala je na rekordno nizak nivo, pokazuju rezultati ankete objavljene u nedjelju.

Njemački birači odgovarali su na pitanje za koju bi stranku glasali kada bi sutra izašli na birališta.

Istraživanje je proveo institut Emnid, a rezultate su objavile novine Bild am Sonntag.

Na uzorku od 1.890 ispitanika, samo 16 posto ih se izjasnilo da bi glas dali socijaldemokratima, što je najniži rejting SPD-a od kako  Emnid provodi istraživanja.

Za Uniju CDU/CSU izjasnilo se 33 posto ispitanika.

Petnaest posto ispitanika glasalo bi za ultradesničarsku  Alternativu za Njemačku, dok bi 12 posto dobili Zeleni, navodi se u anketi.

Tri kancelara iz SPD-a, pet iz CDU-a

Takvi loši rezultati SPD-a podudaraju se s drugim nedavno objavljenim istraživanjima.

Anketa koju je proveo institut INSA krajem februara dala im je samo 15,5 posto podrške, a po anketi koju je u četvrtak objavila nacionalna televizija ARD, imaju podršku 18 posto birača.

Od 1949. godine, tri njemačka kancelara bila su iz SPD-a, dok ih je petero došlo iz CDU-a.

Izvor: Agencije