Linkovi

Izlazne ankete u Italiji - niko nema većinu


Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni lider koalicije "Forza Italia" (Napred Italija) glasao je u Milanu
Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni lider koalicije "Forza Italia" (Napred Italija) glasao je u Milanu

Prema izlaznim anketama sa biračkih mesta širom Italije, nijedna partija neće imati većinu u parlamentu, koja bi joj omogućila da formira vladu, ali su populističke stranke ostvarile veliki uspeh. Današnji izbori u Italiji definitivno će ostati upamćeni kao jedni od onih koji su najviše podelili naciju u novijoj istoriji.

Prema anketama, stranka protiv establišmenta Pokret 5 zvezda (M5S) ostvarila je dobar rezultat, posebno na jugu, gde je izlaznost bila veća od očekivane. Pokret 5 zvezda osigurao je izmedju 29 i 31 procenat podrške, što znači da će biti najveća pojedinačna stranka u parlamentu, ali bez dovoljne većine da vlada.

Stranka levog centra Demokratska partija uspela je da dobije više od 20 odsto, izlazne ankete nagoveštavaju i do 23 procenta, ali ju je nadmašio desničarski savey bivšeg premijera Silvija Berluskonija, koja će najverovatnije kontrolisati najveći blok u donjem domu parlamenta. Uspeh desničarske koalicije ujedno je i iuzetan lični kambek za 81-godišnjeg Berluskonija, koji ne sme da ima položaj u politici do sledeće godine, ali će svakako biti jedan od važnih političkih činilaca.

Analitičari su priznali da su izlazne ankete bile netačne na izborima 2013, ali navode da i oni očekuju da u parlamentu neće biti stranke ili koalicije s jasnom većinom.

XS
SM
MD
LG