Књига Александра Милосављевића на Позоријанским сусретима

НОВИ САД: У Стеријином позорју вечерас у 18 сати биће представљена књига “Позоришни Дирер и други записи” Александра Милосављевића.
milosavljevic knjiga
Фото: Ilustracija

Књига је објављена у едицији “Драматуршки списи” Стеријиног позорја, а промоција организована у оквиру програма “Позоријански сусрети”.

О књизи ће говорити, осим аутора, Александра Коларић и др Мирослав Мики Радоњић.

“Позоришни Дирер и други записи” Александра Милосављевића књига је изабраних есејистичких текстова који су писани, како аутор наводи, разним поводима за различите редакције - “Београдски књижевни часопис”, “Сцену”, “Повељу”, “Лудус”, Трећи програм Радио Београда, “Данас”, “Дневник”...

Као кључно за овај одабир својих текстова, Милосављевић у уводној белешци наводи упозорење Јована Христића на три клопке које вребају сваког аутора сличног дела: могућност целовитости једног оваквог дела, болећивост према властитим текстовима, ускраћивање читалаца за неки од текстова који су очекивали. Једно од питања које је покренуо, поново се суочавајући са тридесетогодишњим искуством, Милосављевић види у томе да је након читања могуће закључити како је код нас време стало и како живимо у временској капсули.

Књига “Позоришни Дирер и други записи” подељена је у неколико целина: “Есеји”, “Очима позоришног критичара”, “Позоришна свакодневица”, “Записи критичара”, “Путописне белешке”. Следи регистар имена и белешка о аутору који је добро познат у позоришном свету Србије, не само као позоришни критичар и театролог, него и као уредник, драматург, вишегодишњи управник Српског народног позоишта, због чега је један од рецензената књиге, Горчин Стојановић, свој текст о књизи Александра Милосављевића назвао “Починилац, судија и сведок-сарадник”.

Лаћајући се деликатног предузећа да пише о позоришту, Саша Милосављевић то чини с позиције интелектуалца који театар осећа чулно, којем воњ пробне сале не замагљује критички отклон, а потоњи, опет, нити романтизује, нити површно рашчарава оно што магија театра јесте, наводи, између осталог, редитељ Горчин Стојановић.

За Бошка Милина, професора Факултета драмских уметности, Милосављевићевог колегу, књига “Позоришни Дирер и други записи” је дељење сазнања о свету позоришта једног од највећих зналаца овог света у земљи.

О овом свету, наводи Милин, Милосављевић “сведочи на једини начин који себи дозвољава: поштено, одмерено и са вечитом жељом да представе буду све боље, баш као што се и сам трудио, када се ангажовао у позоришном животу, заронивши у рискантни свет стварања позоришних представа”.

И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести