16. mart  2018. 11.40  | Izvor: indjija.net

Izložba umetničke fotografije iz ciklusa "Kosovo, ne/stvaran život"

INĐIJA -

U subotu, 17. marta, u maloj sali Kulturnog centra Inđija sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba fotografija "Kosovo, ne/stvaran život" Ivana Maksimovića. Izložbu će svečano otvoriti Milan Predojević, predsednik SO Inđija.

Cilj fotografije uvek jeste da sugeriše određenu emociju. Nekada je ta namera nametljiva, što iritira posmatrača koji se od nje okreće. Što je prikrivenija intervencija da se konkretni motiv prikaže, to je fotografija uspešnija. Izložba "Kosovo, ne/stvaran život" sjedinjuje ove dve suprotne vrste odnosa. U prvi mah želite da okrenete glavu od prikaza koji su pred vama, ali često ne uspevate ili se vraćate opet pred njih upijajući ono što vam govore, i kao da ne prestaju.

Mada započet u tačno određenom trenutku, ciklus jasno govori i o vremenu pre i daje naznake o onome koje tek dolazi, izazivajući uznemirenost i brigu ali kroz istrajnost kosovskih Srba preporučuje ne pad u očajanje, nepodizanje ruke u nemoći, već da „sa strahom, verom i ljubavlju" uložimo i pojačamo lični trud u očuvanju Kosova i Metohije kako bi ono što na ovim fotografijama vidimo postalo u potpunosti ono što treba da bude – dokument sećanja a prestane ovo što sada jeste – nečiji život, koliko god to nama ne/stvarno izgledalo.

Ivan Maksimović rođen je 1977. godine u Prištini. Diplomirao je 2006. godine na Fakultetu umetnosti, odsek za vajarstvo, Univerziteta u Prištini. Živi u Zvečanu. Fotografijom se bavi preko 20 godina. Tri godine bio je student demonstrator na predmetu Fotografija na matičnom fakultetu. Pohađao je više kratkih kurseva TV i radio novinarstva, sarađivao sa novinarima iz više zemalja. U to vreme se javlja i interesovanje za dokumentarni film i tako nastaje nekoliko kratkih filmova, između ostalih: Bojkot Naroda (2013), Mašinska radionica (2013), Delo vere (2014), Sveti Sava i Kosovski zavet danas (2014) i dr. Radio je reportaže, vesti, intervjue. Prevođen je na preko 10 jezika.

Do sada je realizovao osam samostalnih i sedam kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Tagovi