Osiguranje umanjuje rizik u poljoprivredi

Zadružni savez Vojvodine organizovao je u Srpskom Itebeju kod Zrenjanina sastanak sa poljoprivrednicima. Razgovaralo se i o važnosti osiguranja poljoprivredne proizvodnje.

Prema podacima koji su se čuli na sastanku osigurava se 10 odsto površina. To je u odnosu na pre deset godina duplo više, ali daleko od evropskih parametara.

U Sloveniji je naprimer osigurano 18, Austriji 78, a u Grčkoj je osiguranje obavezna mera.

Odgovornost poljoprivrednika nije samo da osiguraju imovinu, već i hranu koju proizvode, jer po poslednjim procenama svetske organizacije za poljoprivredu FAO, svaki poljoprivrednik hrani 200 ljudi, a 1950. godine je na primer hranio 16.

Problemi poljoprivrednika su kako naplatiti eventualnu štetu i kako platiti osiguranje.

Nepogode u Banatu su već počele, već ima poplavljenih njiva u pitanju su takozvane vodoleži, ali se ratari često žale da u osnovnom osiguranju nema i osiguranja od poplava ili podzemnih voda, već samo od grada, požara i udara groma.

Grad je već padao u okolini Kikinde pre nekoliko dana, a sezona grada inače počinje u aprilu kada imamo prosečno dva gradonosna dana.

Najviše gradonosnih dana je u junu i julu 16, odnosno 18, pa je to dovoljan razlog da se već sada razmišlja o osiguranju, kao načinu upravljanja rizikom u poljoprivredi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво