Posledice poplava u okolini Ražnja

U opštini Ražanj, posle kiša i otapanja snega početkom marta, izlila se Južna Morava koja je poplavila domaćinstva, njive i put u Praskovču. Proveravamo da li se reka povukla i kakve su posledice poplava.

Voda na oranicama i do samih dvorišta i vlaga na zidovima kuća - slika je Praskovča, sela kod Ražnja, desetak dana posle izlivanja Južne Morave.

Vlaga se zadržala u dve sobe, kaže Dragana Mijatović: "Tamo nam je zamrzivač, kauč, sve. Dešava se 2-3 puta godišnje."

Sa puta Deligrad - Kuševac, koji je na ovom mestu bio poplavljen i zbog čega je saobraćaj bio u prekidu, voda se brzo povukla. Ali do samog puta - slika je drugačija.

Iako je od izlivanja Južne Morave prošlo deset dana, voda se još zadržala na poljima i oranicama, tako da je oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta i dalje pod vodom.

"Već je vreme da se sadi luk, krompir, a sigurno za mesec dana ne možemo da uđemo u njive. A ko zna da li će da izađe još neki put", ističe Ljubodrag Pešić koji smatra da bi ih bedem zaštitio od poplava.

Izgradnja zaštitnog nasipa je u planu. Kako je briga o vodotokovima 1. reda u nadležnosti države, od Vodoprivrednog centra Niš očekuje se da, kako je dogovoreno, dostavi projektni zadatak, a u rešavanje problema uključila se I opština koja je izradila urbanistički plan.

"Spremamo se da radimo eksproprijaciju, u budžetu smo izdvojili 700 hiljada dinara za rešavanje imovinskopravnih odnosa", naglašava Dobrica Stojković, predsednik Opštine Ražanj. "Očekujemo u toku ove godine početak radova, a koliko će trajati zavisi od finansiranja od Evropske banke."

Za trajno rešavanje problema potreban je nasip dug 10 kilometara, ali se za sada - zbog finansija - planira gradnja prva tri kilometra zaštitnog zida.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво