Пуна координација Покрајине и МУП-а у ванредним ситуацијама

Потпредседник Покрајинске владе и командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације  Ђорђе Милићевић примио је данас делегацију Министарства унутрашњих послова Републике Србије, на челу са Предрагом Марићем, помоћником министра и начелником Сектора за ванредне ситуације.
Milicevic i Maric/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Милићевић и Марић оценили су  досадашњу сарадњу Покрајинског штаба за ванредне ситуације са Републичким штабом и Сектором за ванредне ситуације веома добром. Такође, дефинисани су и будући кораци како би ту сарадњу задржали на тако високом нивоу.

У разговору је било речи и о спровођењу заједничких превентивних активности и благовремених припрема за одбрану од евентуалних поплава. Констатовано је да засад  не постоје опасности од поплава на рекама и водотоцима у АП Војводини, али да у наступајућим пролећним месецима, уколико дође до наглог топљења снега у Алпима, може доћи до пораста нивоа водостаја на рекама.  

Тим поводом, договорена је координирана активност штабова и сектора за ванредне ситуације, синхронизован рад јавних водопривредних предузећа кроз израду оперативних планова који ће бити усаглашени у свим локалним самоуправама, те стални мониторинг критичних тачака у периоду приправности. 

На данашњем састанку, потпредседник Милићевић  и представници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије  сложили су се да постоји реална потреба да се у Новом Саду изгради нови Регионални центар за ванредне ситуације, с обзиром на то да Нови Сад и Јужнобачки округ карактерише прилив  становника, те да се налази на коридору 10.

Овај центар, за који је припремљена планска документација и локација у Новом Саду би, осим ватрогасне службе која би обуку за гашење пожара и превентивну активност подигао на виши ниво, обухватио и друге службе спасавања, заштите од поплава и других елементарних непогода.

Данашњем састанку у Покрајинској влади присуствовали су секретар Покрајинске владе Татјана Гашовић, заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Бобан Стевановић и начелник Управе за управљање ризиком у Сектору за ванредне ситуације Живко Бабовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести