Јанковић: Највише притужби због родне дискриминације

Грађани Србије највише притужби подносе због родне дискриминације Поверенику за заштиту равноправности, рекла је повереница Бранкица Јанковић.
Jankovic Brankica/Tanjug
Фото: Tanjug

Према њеним речима, Повереник за заштиту равноправности, као централни државни орган за сузбијање свих облика дискриминације, у протеклих неколико година реализовао је бројне активности на превенцији и заштити од родне дискриминиације и родно заснованог насиља.

Активности су, истиче Јанковић, одржане кроз едукације и обуке здравственим, социјалним радницима, полицији, судијама, тако и са упознавањем јавности са најчешћим случајевима дискриминације.

Јанковић је те податке изнела на регионалној конференцији “Спровођење Истанбулске конвенције Савета Европе - изазови и наредни кораци” у Сарајеву и подсетила на то да је Србија била међу првим земљама које су ратификовале тај документ. Додала је да су измене и допуне Кривичног законика значајно допринеле усклађивању са стандардима Истанбулске конвенције, као и нови Закон о спречавању насиља у породици.

Учесници конференције из БиХ, Македоније, Црне Горе и Србије, али и међународних организација нагласили су улогу и значај регионалне сарадње у сузбијању дискриминације која је, како су истакли, веома добра, траје дуго и континуирано, а да су резултати те сарадње видљиви у свим земљама региона. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести