Sveta gora Mojsinjska - intrigantna i nedovoljno istražena

Legenda kaže da su se duž Južne Morava, od Đunisa do Stalaća, nekda čula samo kaluđerska pojanja i crkvena zvona. Materijalnu potvrdu priča o Svetoj gori Mojsinjskoj pružaju ostaci velikog broja crkava i crkvišta.

Prostor na kome Južna Morava ulazi u Stalaćku klisuru i pravi najlepše meandre, gde su se sudarala istočna i zapadna carstva, oduvek je bio strateški važan. Kroz takozvanu Kapiju Srbije najpre su stari Rimljani trasirali put, a onda su tim drumom prolazili mnogi, među njima i misionari.

"Začetak Mojsinjske Svete gore i svega što je vezano za nju potiče upravo od manastira Svetome Romanu, kada su ovde došli Sveti Roman i Nestor sa prostora Ohrida i Ohridskog jezera", objašnjava sveštenik Vlajko Grabež. "Oni su ovde započeli misiju opismenjavanja, okulturivanja, pobožnosti naroda."

Sama crkva o kojoj piše vizantijski car Vasilije Drugi u Hrisovulji iz 1020. godine je iz  ranovizantijskog perioda.

U porti manastira iz 9. veka nalazi se kapela u kojoj su pohranjene mošti Svetog Romana, zatim zvonik u kome je u 19. i 20. veku bila bolnica, ali i grob u kome je  srce Nikolaja Rajevskog, koji je Lavu Tolstoju poslužio kao inspiracija za  lik grofa Vronskog u romanu „Ana Karenjina".

Rajevski je poginuo u avgustu 1876. godine, u bici sa Turcima  u obližnjem Adrovcu i shranjen je kraj manastira. Posle nekoliko dana telo je preneto u Beograd i uz najveće državne počasti u prisustvu majke, Ane Mihajlove, ispraćeno u Ukrajinu.

Od Đunisa do Stalaća prema predanju bilo je 77 crkava i crkvišta. Većina se vezuje za Moravski period, s kraja 14. veka i monahe sinaite.

"Monasi sinaiti su u tom periodu, bežeći pred turskim najezdom posle Maričke bitke 1371. godine iz južnih krajeva i sa Svete Gore, nastanili te krajeve", objašnjava istoričarka umetnosti Maja Ćeranjić. "Pošto su oni imali poseban oblik opštežića koji je tražio skrovita mesta, skroman život, oni su na ovom terenu, u Mojsinjsko-poslonskim planinama, našli upravo takva utočišta gde su gradili zadužbine, crkve i manastire." 

Mala Sveta gora za čije crkve i izvore se vezuju mnoge priče i legende i dalje je intrigantna i nedovoljno istražena. O postojanju nekadašnjeg bogatog duhovnog života danas svedoče  ostaci bogomolja i nekoliko obnovljenih crkava između Mojsinjskih i Poslonskih planina  koje odavno nisu na putu hodočasnika. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво