Belgijski lokali se zaštitili od gostiju koji odnose pivske čaše

Uprkos tome što je pivo vrlo popularno i dobro poznato u Belgiji, za neke turiste čini se da samo piće nije dovoljno.
Belgijski lokali se zaštitili od gostiju koji odnose pivske čaše
Foto: Pixabay
Barovi i kafići u najživopisnijim gradovima u ovoj evropskoj zemlji žale se da na stotine hiljada stilskih čaša i krigli nestane svake godine zbog onih koji ih kradu kao suvenire. Međutim, ugostitelji su rešili da uzvrate udarac.
 
Tako je u jednom kafeu u Brižu Filip Majs uložio novac u sigurnosne alarme koji su povezani sa drškama svake od njegovih čaša.
 
- Gubili smo najmanje 4.000 njih godišnje. Turisti su naročito voleli da ih uzimaju. Iz nekog razloga, pojedini kupci misle da kada plaćaju za neko piće dobijaju čašu na poklon - naveo je on.
 
Filip je dodao da takav alarmni sistem košta oko 4.000 evra.
 
- Već smo imali veći deo sistema, jer imamo prodavnicu piva. Na izlazu smo davno postavili takav skener, a kafić je samo deo našeg biznisa - objašnjava on.
 
Dalje ka istoku zemlje, u Gentu, jedan bar nudi 500 različitih piva, a otišao je korak dalje kako bi garantovao sigurnost svojih najskupljih čaša. - Svako ko pije pivo naše kuće, mora da nam preda svoju cipelu. Mi je odložimo u korpu koju potom podignemo na plafon. Stvar je postala atrakcija, ali nama je to jedina garancija. Čaše su poprilično skupe, jer ih namenski pravimo - kazao je Aleks Devrijent belgijskoj dnevnoj štampi.
 
On tvrdi da zaposleni u njegovom lokalu moraju da dopunjuju inventar lokala svakodnevno i da turisti jednostavno žele neku uspomenu.
 
- Neki čak pokušavaju da uzmu stare bilborde sa zida. Svakako, zimi nestaje mnogo više stvari, jer ljudi nose debele kapute, a leti je teže sakriti plen - objasnio je on.
 
Belgijske čaše, kako piše strani portal, dolaze u najrazličitijim oblicima i dimenzijama, od pehara do flauta, a veruje se da su turistima omiljene one čaše sa oznakom "Brugse Zot", imenom centralne pivare u Brižu.
  • Marko

    17.03.2018 21:11
    Uracunao je on i casu, ne boj se.
  • Serb

    16.03.2018 23:18
    Pamet
    Umesto da je uračunao čašu u cenu pića.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.