Rusija planira da protera britanske diplomate 1Foto: EPA-EFE WILL OLIVER

Rusija namerava da protera britanske diplomate što je recipročna mera posle odluke britanske premijerke Tereze Mej da protera 23 Rusa, pošto su odnosi između Moskve i Londona pali na nivo iz perioda posle Hladnog rata zbog napada vojnim nervnim agensom na engleskom tlu.

Pošto je, koliko se zna, takvo oružje prvi put upotrebljeno u Evropi posle Drugog svetskog rata, Mej je okrivila Moskvu i dala rok od nedelju dana da 23 Rusa za koje je rekla da su špijuni koji rade pod diplomatskim velom u ambasadi u Londonu, napuste zemlju.

Rusija negira da ima veze sa upotrebom nervnog agensa i predstavlja Britaniju kao postkolonijalnu silu koju je poljuljao Bregzit. Moskva je čak ukazivala da London fabrikuje napad, nastojeći da podstakne antirusku histeriju. Na pitanje novinara Rojtersa u glavnom gradu Kazahstana da li Rusija planira da protera britanske diplomate iz Moskve, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov se osmehnuo i odgovorio: „Da, naravno da hoćemo.“

Britanija, SAD, Nemačka i Francuska uputile su u četvrtak zajednički apel Rusiji da objasni napad. Američki predsednik Donald Tramp je rekao da izgleda da Rusi stoje iza napada. Rusija je odbila da na zahtev Britanije objasni kako je „novičok“, nervni agens koji je napravila sovjetska vojska, upotrebljen za trovanje Sergeja Skripalja (66) i njegove kćerke Julije (33) u Solsberiju na jugu Engleske. Skripalj, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obaveštajnoj agenciji GRU, koji je izdao na desetine ruskih agenata britanskoj obaveštajnoj službi, i njegova kćerka su u kritičnom stanju od 4. marta kada su pronađeni bez svesti na klupi ispred jednog tržnog centra. Stanje policajca koji je takođe otrovan kada je prišao da im pomogne je ozbiljno, ali stabilno. Ruski predsednik Vladimir Putin, bivši špijun KGB-a, za koga se prognozira pobeda na sutrašnjim predsedničkim izborima, čime će obezbediti četvrti mandat, do sada je samo rekao da Britanija treba do kraja da ispita šta se dogodilo.

Britanski i ruski ministri otvoreno razmenjuju uvredljivu retoriku, što ukazuje na izuzetnu napetost između dve zemlje, a ruski ambasador je rekao da London pokušava da odvrati pažnju od teškoća s kojima se suočava u upravljanju procesom izlaska Britanije iz Evropske unije. Britanski ministar odbrane Galvin Vilijamson je izazvao posebno burnu reakciju, rekavši otvoreno u četvrtak da „Rusija treba da ode, treba da umukne“. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je on „intelektualno impotentan“, a Lavrov je kazao da mu verovatno manjka obrazovanje.

Džeremi Korbin, lider opozicione Laburističke partije u Britaniji, zauzeo je prilično drugačiji ton u odnosu na onaj britanske vlade, upozorivši na mogućnost ulaska u novi Hladni rat pre nego što se pronađu dokazi za krivicu Moskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari