16. mart  2018. 21.29  | Izvor: RTV

Nagrada "Miroslav Antić" uručena Nenadu Šaponji

NOVI SAD -

Nagrada "Miroslav Antić", koja se dodeljuje u okviru manifestacije "Antićevi dani", uručena je večeras na svečanosti u Gradskoj kući laureatu Nenadu Šaponji za najbolju zbirku pesama u 2017. godini "Izgledam, dakle nisam".

Nagradu je uručio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručivši da mu je velika čast što je u prilici da uruči jedno od najznačajnijih priznanja u Novom Sadu, koje se dodeljuje u oblasti književnog stvaralaštva.

"Ovo priznanje nosi ime jednog od najsvestranijih savremenih stvaralaca koji svojim delom i svojim životom nikada nije priznavao granice, ni geografske, a ni one druge, i koji istovremeno pripada svim odredištima i sredinama za koje su ga vezivali periodi njegovog odrastanja, rada i stvaralaštva, što je on sam najbolje opisao u svojoj "Nepovratnoj pesmi", istakao je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

On je dodao da Miroslav Antić za sve nas predstavlja neodvojivu odrednicu vremena i prostora kome pripadamo.

"Umesto suvoparnih biografskih podataka citiraću samog pesnika: "Svakog jutra poželim da počnem jednu odličnu biografiju, koja bi poslužila, ako nikome drugom, bar đacima u školi, jer oni, nažalost, moraju da uče i život pisca. Najviše bih voleo da sami izmislite moju biografiju. Onda ću imati mnogo raznih života i biti najživlji među živima. Ostalo, što nije za najavu pisca, nego za šaputanje, rekao sam u pesmi " In memoriam" , podsetio je Jelušić.

Predsednik gradskog parlamenta podvukao je da Novi Sad, njegovi poštovaoci i naši sugrađani i sugrađanke sa velikim uvažavanjem čuvaju i neguju uspomenu na Miroslava Antića, a manifestacijom "Antićevi dani" pokušavamo da mu se barem delimično odužimo za sve one lepe trenutke i sećanja koja su neraskidivo vezana za njegovu poeziju, liriku i ono široko i veliko umetničko srce.

U odluci tročlanog žirija, u sastavu dr Draško Ređep, Marija Vasić Kanački i prof. dr Boško Suvajdžić, navedeno je da knjiga Nenada Šaponje stoji u dubokom saglasju sa metafizičkim uvidima Miroslava Antića, ne gubeći iz vida ni lirsko-emocionalnu dimenziju čovekovog bivstva u svetu.

"Stilski doterani stihovi pisani su u kontrapunktu, i levom i desnom rukom. Ova zbirka pojačava prisustvo poezije u svetu, ne lišavajući nas sposobnosti da kritički promišljamo o svrsishodnosti njenog (ne)postojanja. Šaponjina pesma ne poseduje prvi stih: pesnik maske i ogledala prepoznaje strasno svoju dvojinu", navodi se u odluci tročlanog žirija, koji su se takođe obratili pulici na večerašnjoj svečanosti.

Laureat Nenad Šaponja, primajući nagradu, istakao je da se družio sa Mikom i kada ga nije znao, jer mu je otac malo govorio o Marko Kraljeviću, a malo o omiljenim pesmama, za koje je kasnije saznao da ih je napisao Antić.

"Antić je bez sumnje naš najbolji pesnik, pesnik srca, pesnik koji jako dobro korespondira sa svima nama, koji imamo dete u sebi. On je bio to veliko dete i on tako uspostavlja komunikaciju. Oni koji nemaju to dete, oni su prokleti. Ova nagrada je neverovatna, i iako realativno mlada književna nagrada, uspela je da sa prethodnim dobitnicima uspostavi jedan niz dobre savremene poetike", kazao je Šaponja.

Tokom svečanosti prisutnima se obratio i Jovan Beara sa Ispovestima o Antiću, a svečanoj dodeli u Gradskoj kući prethodilo je otvaranje izložbe skulptura Dragana Radenovića pod naziivom "Antić i njegovo doba".

Izložbu u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada otvorio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, a biće otvorena do 19. marta. Večerašnjoj svečanosti u Gradskoj kući i uručivanjem nagrade "Miroslav Antić", završena je ovogodišnja manifestacije "Antićevi dani".

Tagovi
Broj komentara: 1

Suzana Rabić   17. 03. 2018. | 09:58
Čestitke od srca Nenadu za osvojenu nagradu