• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Bebe pod hitno, vlada sprema milione evra

Izvor mondo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas naciji povodom dramatičnog razvoja dve teme od presudnog nacionalnog značaja - Kosova i Metohije i broja novorođene dece. Država donosi bogate novčane podsticaje za rađanje.

Neće mi niko soliti pamet, pa ni iz Vlade Srbije, o "pravu na rađanje", jer moj je posao da upozorim naciju na pitanje koje je od presudnog značaja - ukoliko se u Srbiji ne budu rađala deca, ništa nam drugo neće trebati da bi Srbija nestala, rekao je predsednik Aleksandar Vučić uživo iz zgrade Predsedništva Srbije.

Za 4. dete - 18.000 dinara mesečno - 10 godina

Da bi se, bar u dogledno vreme, promenila situacija da u celom Topličkom okrugu ima stanovnika gotovo koliko u jednom Podujevu (83.242), ili u Smederevu koliko i u Vučitrnu (101.000), država je spremila bogate podsticajne mere, koje će budžet koštati 12 miliona evra godišnje, od 1. januara 2018. godine. Za dobijanje prvog deteta naknada roditeljima će biti 100.000 dinara jednokratno, za drugo 10.000 dinara u naredne dve godine, za treće 12.000 dinara ali čak u narednih 10 godina, koliko će trajati i naknada za četvrto dete - 18.000 dinara mesečno.

Roditeljstvo je lično pravo svakoga, ali moja je dužnost da upozorim na posledice nerađanja i pada nataliteta, rekao je Vučić, iznoseći bukvalno katastrofalne statističke podatke o natalitetu u Srbiji.

Dramatičan gubitak stanovništva doveo je do toga da je na dan 1. marta zabeleženo da je broj stanovnika u Srbiji opao ispod 7 miliona stanovnika, kao što je bilo 1966. godine.

Vučić: Evo šta je moja najgora noćna mora

"Gubimo 107 ljudi svakoga dana. To ne možemo da podnesemo ni kao društvo ali ni kao ekonomija, jer će nam uskoro trebati da uvozimo ljude da bi održali privrednu aktivnosti. Možete l ida zamislite da se u upotrbi kola, telefona, kompjuteravratimo u vreme pre šest, sedam decenija", rekao je Vućić.

Dramatični podaci: Srbija NESTAJE!

Vučić je istakao da ničije ustavno pravo neće biti ugroženo.

"Pišite saopštenja, bavite se feminističkim, ovakvim i onakvim pokretima... Na tome rade svi od Nemačke, Danske, Švedske... samo mi ne preduzimamo ništa, jer smo samoživi", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je demografska slika Srbije poražavajuća i da se mora smanjiti negativan prirodni priraštaj, a da je on juče doneo odluku o formiranju Saveta za populacionu politiku.

Srbija, rekao je, u obraćanju naciji, trenutno ima 6.995.808 stanovnika, a da će, ako se ovako nastavi, do 2060. imati između možda manje od 4 miliona stanovnika, a 1,5 miliona penzionera za čije penzije novac uplaćuju zaposleni u tom trenutku.

Vučić je kazao da kao predsednik ima pravo da kaže da su posledice pada nataliteta katastrofalne, da mi nemamo decu i nemamo budućnost.

"Broj dece po majci je 1,44 a za prostu reprodukciju treba nam bar 0,8 više. U protivnom, doći ćemo u situaciju da kroz nekoliko godina imamo značajno manje stanovnika sa istim brojem penzionera, a to znači da smo završili kao nacija, nećemo imati ni ekonomski, ni demografski ni politički potencijal", rekao je Vučić te poručio da nam za to nije niko drugi kriv, ni SAD, ni EU... sami smo krivi.

Vlada je u petak usvojila, kaže, populacionu strategiju i poziva sve nadležne da se angažuju na njenom sprovođenju.

"Mi nemamo dece. To je za nas ključni problem", rekao je Vučić.

Komentari 415

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Antic vesna

Svaka čast a porodicama sa petoro dece nista?Ja sam rodila peto dete pre devet meseci i beba je bila 25000 jednokratnu pomoć toliko o tome nego ja sam radjala jer želim veliki porodicu i zato što volim svoju decu ali bi trebalo i nas ovako hrabre da nagrade jer odnegovati petoro u današnjem vremenu je umetnost pozz

Nenad

Samo gej parada,farma,parovi,dvor.Tu se vrte milioni eura koje doniraju dokoni i besposleni gradjani sms porukama,glasovima.To je Vucko vas sansa,buducnost,prosperitet i nada u bolje sutra.Sta ce vama mala novorodjena derista kada vi gajite evropske vrednosti(pederluk,kokta,ekstazi i sl.).E,placi zemljo dokle si dogurala!

Roditelj

Više bi mi značilo da mi država da jedan kombi da mogu da razvozim tu decu i ako može beneficirano gorivo nego pomoć od 18.000 mesečno. Inače ja u ova obećanja ništa ne verujem sve su ovo prazna obećanja

special image