Skupovi povodom 14 godina od martovskog nasilja na Kosovu

U Beogradu, Kosovskoj Mitrovici i Gračanici danas će biti obeleženo 14 godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih sukoba na Kosovu od 1999. godine i dolaska medjunarodnih snaga, u kojima je 19 ljudi poginulo a više od 4.000 Srba proterano iz domova u koje se ogromna većina nikada nije vratila.
Sukobi su izbili 17. marta 2004. nakon što je UNMIK policija pronašla tela dvojice albanskih dečaka u Ibru u selu Čabar kod Zubinog Potoka. Albanski mediji su za tu tragediju optužili Srbe, što je pokrenulo demonstracije koje su prerasle u nasilje i proširile se na celo Kosovo.
 
Tokom dvodnevnog nasilja nad Srbima, njihovom imovinom, crkvama i manastirima, etnički je očišćeno šest gradova i 10 sela. Za sve to odgovarao je mali broj Albanaca, a izrečene kazne gotovo su simbolične.
 
U tom nasilju ubijeno je 11 Albanaca i osam Srba, povredjene su 954 osobe, medju kojima su bili i pripadnici medjunarodnih misija. Sa Kosova proterano je 4.012 Srba, a prema podacima UNHCR, u prvih deset godina vratilo se tek nešto više od 150 porodica.
 
U neredima je uništeno ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira medju kojima i 18 spomenika kulture poput crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu iz 14. veka. Prema ondašnjoj oceni OEBS, nasilje ne bi bilo tako intenzivno i brutalno da nije bilo neodgovornog izveštavanja medija o smrti dečaka.
 
U organizaciji Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu u Beogradu, danas će biti organizovan skup kome će prisustvovati premijerka Ana Brnabić, ministri Zoran Djordjević, Nenad Popović, Aleksandar Antić i Zorana Mihajlović. U Kosovskoj Mitrovici venci će biti položeni kod spomen-ploče Borivoja Spasojevića i Jane Tučev, prve dve žrtve nasilja, kao i na spomenik Beli andjeo. U manastiru Gračanica biće služen parastos žrtvama, nakon čega će u Domu kulture u tom mestu biti održana akademija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.