Za treće i četvrto dete 30.000 dinara mesečno; Majke sa troje dece: Ponovo smo diskriminisane

Vlada Srbije donela je strategiju i mere za podsticaj populacione politike.
Za treće i četvrto dete 30.000 dinara mesečno; Majke sa troje dece: Ponovo smo diskriminisane
Foto: Pixabay
Između ostalog, za prvo dete majke će dobijati 100.000 dinara jednokratno, a za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine.
 
Za treće dete dobijaće se 12.000 dinara mesečno tokom deset godina, a za četvrto 18.000 dinara za 10 godina.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da će to državu u prvom trenutku koštati 12 miliona evra, a da se nada da će biti i više. Rekao je da je demografska slika Srbije poražavajuća i da se mora smanjiti negativan prirodni priraštaj, a da je on juče doneo odluku o formiranju Saveta za populacionu politiku. 
 
Neke mere stupiće na snagu od 1. jula, ostale od početka naredne godine.
 
Srbija, rekao je Vučić, trenutno ima 6.995.808 stanovnika, a ako se ovakvi negativni trendovi nastave, do 2060. imaće između 3,9 i 5,5 miliona. Izneo je podatak da je 1950. godine u Srbiji bilo 163.297 beba, a 2017. godine skoro 100.000 manje, pri čemu danas imamo veći boj stanovnika. 
 
Upozorio je da će od broja rođene dece za 15-20 godina zavisiti održivost penzionog sistema, jer će deca koja su danas rođena tada uplaćivati u penzioni fond.
 
Kako je rekao, demografski problem imamo i na selu i u gradovima, a najmanje problema je u Novom Sadu, najviše zbog izbeglih ljudi koji su došli, zatim u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Preševu.  
 
Udruženje Majke sa troje dece: Ponovo nas država diskriminiše
 
Udruženje Majke sa troje dece povodom ove vesti reagovalo je stavom da su majke sa troje već rođene dece ponovo diskriminisane.
 
"Sprovođenjem novih mera populacione politike, mi majke sa troje vec rođene dece smo ponovo diskriminisane, ponovo nije država vodila računa o nama, kao ni do sada. Nema reči o demografskoj naknadi do punoletstva trećeg deteta, nijedna reč nije rečena o Demografskom Fondu, koji je jos uvek u osnivanju, ponovo nas nema nigde. Od obracanja predsedika države se konstatno javljaju majke koje pitaju gde smo mi, da li mi zivimo u Srbiji, da li Srbija zna da mi postojimo, da li mi imamo pravo na nesto u ovoj Srbiji. Dužni smo majkama koje su zajedno sa nama skupljale potpise za peticiju za uvođeje demografske naknade, skupile smo samo 106.000 potpisa, da li je to malo da se peticija bar uzme na razmatranje ili nije", navodi se u saopštenju tog udruženja.
 
Kako su dodale, one će nastaviti sa borbom za podršku države u društva.

Komentari 104

  • Milica

    19.04.2023 23:06
    Majka troje dece
    Ja sam majka troje dece,samo ja radim .To je privatna firma i primam minimalac,suprug mi je bolestan on je nezaposljen ,i taj novac koji primim skolujem decu i lecim supruga .Mislim da bi i mi zene koje smo rodile vec troje dece imale nekakvo pravo a ne tek sad rodjena deca ,a nas svi zaborave kao da mi nismo majke i da nasa deca nisu deca .Nije u redu ako vec postoji neko pravo treba da vazi za sve a ne za pojedince.
  • Marija

    30.12.2021 08:58
    I ja sam majka sa troje dece.Sramota je velika što nas tako diskriminišu koje već imamo treće dete.Izgleda da mi ne postojimo za Srbiju.Sramota velika.
  • Đina radovanović

    27.09.2021 13:31
    Majka sam troje dece
    Imam troje dece i ne primamo dečiji dodatak ukinuli su nam ima već 6 meseci JASAM nesaposlena i nisam prijavnjena na zavod primam 12 xijada ali nema dovoljno novca za njih troje jedno dete ide u školu ima 7 godine drugo 6 godine treće ima 2 godine.ja neradim nigde stvarno je mnogo teško đurđina radovanović

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.