');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

RAT REČIMA Brianija razmatra opcije sa saveznicima nakon odluke Rusije da protera londonske diplomate

Britanski premijer Tereza Mej izjavila je danas da će Britanija sa saveznicima razmotriti naredne korake nakon što je Rusija donela odluku o proteravanju 23 britanskih diplomata.

tereza mej 2 Foto: Wikipedia
tereza mej 2

- Nikada nećemo tolerisati pretnju ruske Vlade po život britanskih državljana i drugih na teritoriji Velike Britanije. U to nas uverava i snažna podrška koju dobijamo od prijatelja i saveznika širom sveta - rekla je Mejova na forumu Konzervativne partije u Londonu.

Britanske vlasti izrazile su uverenje da je veoma toksični nervni agens "novičok" koji je proizveden u bivšem SSSR-u upotrebljen 4. marta u napadu na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegovu ćerku Juliju u engleskom gradu Solsberiju.

Rusija negira optužbe i tvrdi da su sve zalihe hemijskog naoružanja uništene između 2002. i 2017. godine.

Šalgin: Sporni agens je proizveden u zapadnim laboratorijama

Predstavnik Rusije u Organizaciji za zabranu upotrebe hemijskog naoružanja (OPCV) Aleksandar Šalgin optužio je zapadne države u umešanost u napad nervnim gasom na ruskog agenta Sergej Skripala i njegovu kćerku Juliju.

Foto: YURY SENATOROV / EPA;

Šalgin je izjavio da postoji velika verovatnoća da je otrov koji je upotrebljen u napadu na Skripalove u gradu Solsberiju razvijen u zapadnoj laboratoriji.

- Da ne bi previše okolišali, imenovaću te zemlje direktno. To su pre svega Velika Britanija i SAD - rekao je Šalgin, prenosi ruska novinska agencija Interfaks.

On tvrdi da su zapadne obaveštajne agencije vrbovale ruske hemičare devedesetih godina prošlog veka koji su poznavali materijale razvijene tokom ere SSSR-a.