(VIDEO) UŠAO BI U RAT SA ZAPADOM, VRATIO CARSTVO I OBESIO PROTIVNIKE: Ovo je Vladimir Žirinovski, Putinov rival na predsedničkim izborima u Rusiji
Foto: Reuters/Maxim Shemetov

kontroverzna ličnost

(VIDEO) UŠAO BI U RAT SA ZAPADOM, VRATIO CARSTVO I OBESIO PROTIVNIKE: Ovo je Vladimir Žirinovski, Putinov rival na predsedničkim izborima u Rusiji

Planeta -

Rusi će u nedelju birati između 8 predsedničkih kandidata, i Vladimir Žirinovski, kandidat ruske Liberalno-demokratske partije, najiskusniji je od svih, ali i najozloglašeniji, zbog svojih kontroverznih stavova, koje otvoreno iznosi.

Politička pozadina

Uprkos imenu svoje partije, Žirinovski nije previše ni liberal ni demokrata. On je zapravo poprilično ekstremni ruski nacionalista, zbog čega ga mnogi opisuju kao rusku verziju Donalda Trampa. Ipak, on je u politici mnogo duže od Trampa i ovo mu je ukupno 6. put da učestvuje na izborima.

Više zabavljač nego političar sa ozbiljnim ambicijama, on se često pojavljuje na televiziji u udarnim emisijama sa visokim rejtingom. Premda sa njim nema ništa zajedničko, on kao da se vodi parolom američkog aktiviste za prava homoseksualaca Harvija Milka da je "politika pozorište, u kojem nije bitna pobeda". Tu se, kako kaže Milk, prenosi poruka sledeće sadržine: "Ja sam ovde, obratite pažnju na mene".

Žirinovski je rođen u Kazahstanu. Otac mu je Poljak jevrejskog porekla, a majka Ruskinja. Radio je kao advokat u Moskvi za vreme Sovjetskog Saveza, pre nego što je osnovao prvu opozicionu partiju u SSSR-u 1991. godine. Političko iskustvo

Žirinovski ima puno političkog iskustva. Vodi Liberalno-demokratsku partiju Rusije od 1992. godine, kada je ova partija osvojila 23 procenta na izborima za Dumu. Tokom 2000-ih, popularnost partije je pala na oko 11 procenata, dok je na prošlim izborima 2016. porasla na 13 procenata. Kao predsednički kandidat osvajao je, između ostalog, 8 procenata 1991. godine, oko 3 procenta 2000. godine, 9 procenata 2008. godine i 6 procenata 2012. godine.

Politički stavovi

U poređenju sa Žirinovskim, Donald Tramp, zapravo, deluje kao veoma tolerantan i empatičan političar. Žirinovski je, recimo, nedavno izjavio za nemačke medije da Rusija treba da promeni ime u Rusko carstvo i da ima cara. "Predsednik treba da bude apsolutni lider", rekao je, takođe, jednom. Osim toga, predložio je i da Rusija, Poljska, Mađarska i Rumunija treba međusobno da podele teritoriju Ukrajine. Takođe je zapretio Zapadu da bi problem sankcija Rusiji rešio ratom. "Rekao bih vam, ili povucite sankcije ili se sakrijte u bunkere", izjavio je Žirinovski.

Ova retorika u njegovom slučaju nikako nije novost. Ranije je izjavljivao da prozapadne demokrate imaju samo 3 puta: grob, zatvor ili emigraciju. Tokom rusko-britanske krize 2008. godine, predlagao je da se bace bombe u Atlantik da bi se na ostrvu izazvale poplave.

Njegove pretnje, doduše, nisu rezervisane za liberale. Prošle godine je zapretio i nekim poslanicima vladajuće Jedinstvene Rusije da će ih "upucati i obesiti", ako ikad dođe na vlast. Takođe često optužuje predstavnike vladajuće stranke za korupciju.

Dok ga mnogi otpisuju kao klovna, Žirinovski je dosta inteligentniji nego što se čini. Mnoga od njegovih upozorenja povodom toga kako Zapad vidi Rusiju su se pokazala kao tačna posle pogoršanja odnosa 2013. godine.

Politički program

Fokus njegove kampanje bio je na problemima biračkog tela, kao što su siromaštvo i "poniženje ljudi". Obećao je da će da zamrzne cene i potpuno iskoreni siromaštvo i nezaposlenost. Takođe predlaže promenu obrazovnog sistema i izgradnju miliona novih domova.

Moguće slabosti

Kao kandidat koji nikad nije prebacio 10 procenata na izborima, očigledno je da ima dosta mana. Osim toga, konstantno isticanje Žirinovskog na čelo ruske desnice pokazuje kako ova politička grupacija ima problema sa unutrašnjom organizacijom i mobilizacijom ljudi. Žirinovski služi kao ventil za nezadovoljne ruske nacionaliste i, za razliku od Sobčakove i Grudinina, trenutno nema realne političke ciljeve. On uživa u svojoj slavi i ozloglašenosti, kao i u stalnom prisustvu u medijima, i to vidi kao vrhunac svojih političkih ambicija. Postizborna uloga

Kao 71-godišnjak, vrlo verovatno će uskoro u političku penziju. Zaista bi bilo neočekivano da se pojavi i na sledećim izborima 2024. godine.

Izborni slogan

"Hajde da zajedno načinimo silovit skok unapred"

Kurir.rs/RT Foto: Reuters/Maxim Shemetov

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) 30.000 DINARA MESEČNO PUNIH 10 GODINA! Evo koje majke mogu da se nadaju novčanoj pomoći države

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track