Brenan kritikuje Trampa jer se radovao smeni Mekejba

Bivši direktor Centralne obaveštajne agencije Džon Brenan optužio je američkog predsednika Donalda Trampa da je "podmitljiv, nemoralan i politički korumpiran", jer se radovao smeni zamenika direktora FBI Endrjua Mekejba.

Džon Brenan je reagovao na Trampov tvit koji je objavio nekoliko sati nakon što je američki državni tužilac Džef Sešns saopštio da je smenio Mekejba.

Tramp je više puta optužio Mekejba da je nečastan, podseća AP.

"Kada se u potpunosti sazna za tvoju podmitljivost, nemoral i političku korupciju, zauzećeš mesto koje zaslužuješ kao osramoćeni demagog na smetlištu istorije. Možeš da žrtvuješ Endija Mekejba, ali nećeš uništiti Ameriku... Amerika će trijumfovati nad tobom", naveo je Brenan.

Brenan je bio direktor CIA tokom drugog mandata predsednika Baraka Obame.

Sešns je otpustio Mekejba na osnovu preporuke disciplinske komisije FBI.

"Na osnovu izveštaja generalnog inspektora, istrage Kancelarije FBI za profesionalnu odgovornost i preporuka visokog zvaničnika sekretarijata, odlučio sam da smenim Endrjua Mekejba", naveo je Sešns u saopštenju.

Nekoliko sati posle toga, Tramp je napisao na Tviteru: "Endru Mekejb OTPUŠTEN, veliki dan za vredne muškarce i žene FBI-ja. Veliki dan za demokratiju. Licemerni Džejms Komi je bio njegov šef i činio da Mekejb deluje nedužno. Znao je sve o lažima i korupciji na najvišim nivoima FBI-ja!"

Mekejb, koji je u jednom trenutku bio drugi čovek agencije, i koga je predsednik Tramp javno kritikovao zbog navodne političke pristrasnosti i želeo da otpusti, podneo je ostavku na svoj položaj u FBI-ju 30. januara.

Planirao je da se penzioniše u nedelju, na svoj rođendan, uz pune beneficije.

Međutim, sada kada je otpušten deo njegove penzije ili čak kompletna penzija mogli bi da budu ugroženi, piše Glas Amerike.

Posle Sešnsovog saopštenja Mekejn je uzvratio svojim: "Ovaj napad na moj kredibilitet je deo šireg pokušaja ne samo da budem oklevetan ja lično, nego i da se ukalja ugled FBI-ja, agencija za sprovođenje reda i profesionalaca u obaveštajnim službama uopšte".

Kontroverza je počela da prati Mekejba samo nekoliko dana uoči predsedničkih izbora 2016, kada je otkriveno da je njegova supruga Džil Mekejb, demokratski kandidat za mesto u senatu Virdžinije 2015, primila stotine hiljada dolara donacija za svoju kampanju od komiteta za političku akciju koji je kontrolisao prijatelj demokratske kandidatkinje Hilari Klinton, tadašnji guverner Virdžinije Teri Mekolif.

Tramp, tada republikanski predsednički kandidat, koristio je ta otkrića da dovede u pitanje nepristrasnost FBI-ja u istrazi Hilari Klinton zbog korišćenja privatnog imejl servera, pre nego što je biro odlučio da ne podiže krivičnu optužnicu protiv nje.

U to vreme, FBI je saopštio da je Mekejb konsultovao zvaničnike biroa za etička pitanja i da su on i pravnici FBI-ja primenili "sistem izuzeća iz svih istražnih pitanja FBI-ja koja se tiču politike u Virdžiniji".

Međutim, kontroverza je nastavila da prati Mekejba nakon što je Tramp naglo otpustio tadašnjeg direktora FBI-ja Džejsma Komija zbog istrage Rusije u maju 2017, posle čega je sekretar za pravosuđe Sešns postavio Mekejba za vršioca dužnosti direktora biroa.

Mekejb je u svojoj izjavi dodao: "Izdvojen sam i tretiran na ovaj način zbog uloge koju sam igrao i koraka koje sam preduzeo i događaja kojima sam svedočio posle otpuštanja Džejmsa Komija".

Mekejb, koji je služio 22 godine u FBI-ju, vodio je agenciju do avgusta kada je Kristofer Vrej, bivši pomoćnik sekretara za pravosuđe, položio zakletvu kao novi direktor FBI-ja.

I nakon što je u decembru najavljeno da će se Mekejb penzionisati u martu, kada može da se kvalifikuje za punu penziju, Tramp je nastavio da ga kritikuje i napada.

"Zamenik direktora FBI-ja Endru Mekejb u trci sa vremenom do pune penzije", tvitovao je Tramp 23. decembra. "Još 90 dana?!".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво