(VIDEO) NAJOMRAŽENIJI HAKER (37) PRONAĐEN MRTAV: Adrijan Lamo je ocinkario vojnika Čelsi Mening američkim vlastima!
Foto: Printscreen Youtube

nepoznat uzrok smrti

(VIDEO) NAJOMRAŽENIJI HAKER (37) PRONAĐEN MRTAV: Adrijan Lamo je ocinkario vojnika Čelsi Mening američkim vlastima!

Planeta -

Adrijan Lamo, prozvan najomraženijim hakerom na svetu, preminuo je u 37. godini.

Lamo je bio najpoznatiji po odavanju američkog transrodnog vojnika Čelsi Mening kao uzbunjivačice, koja je kasnije osuđena za izdaju zbog krađe hiljada tajnih vojnih dokumenata koje je predala Vikiliksu.

Meningova je osuđena na 35 godina zatvora, ali je bivši predsednik SAD Barak Obama pomilovao.

Meningova se tokom dopisivanja na internetu poverila Lamou i opisala poverljive vojne materijale koje je poslala Vikiliksu, što je Lamo prijavio vlastima. Policija u Kanzasu potvrdila je u petak njegovu smrt, a uzrok smrti još nije objavljen.

Njegov otac Mario na Fejsbuku je napisao:

„S velikom tugom i slomljenog srca moram da javim svim Adrijanovim prijateljima i poznanicima da je umro. Sjajan um i saosećajna duša su nestali, bio je moj voljeni sin“.

Lamo je bio poznat i po hakerskim napadima na istaknute mete kao što su „Majkrosoft“, „Jahu“ i „Njujork tajms“, za koje je osuđen 2004. godine.

U razgovoru za Gardijan 2011. rekao je da mu je žao zbog duge zatvorske kazne za Meningovu. Dodao je misli na nju svakog dana i naglasio: „Odluka o prijavi nije bila moja, bila mi je nametnuta“.

Neko vreme Lamo je zbog prijave Meningove vlastima važio za „najomraženijeg haker na svetu“. Izjavio je da je morao da je prijavi jer je „ugrozila američku bezbednost“.Njeni branioci rekli su da je pokušala da otkrije pravo lice rata u Iraku. Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je Lamoa opisao kao „bednu varalicu i izdajicu temeljnog ljudskog dostojanstva“.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track