Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:12, 28. 3. 2018.

| Društvo

U Vučju zbog vršnjačkog nasilja roditelji ne šalju decu na nastavu

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
ucionica
Deca danas nisu došla u školu, foto: ilustracija/flickr - Victor Bjorkund

Zbog toga što jedan od učenika Osnovne škole “Bora Stanković” u Vučju maltretira vršnjake iz odeljenja, zabrinuti roditelji ovih učenika danas svoju decu nisu poslali na nastavu. Ovim činom, kažu, žele da skrenu pažnju na nasilje u ovoj školi koje traje već godinu i po dana. U školi pričaju da, u saradnji sa ostalim institucijama, rade na slučaju.

Problem sa vršnjačkim nasiljem, objašnjavaju roditelji, postoji već neko vreme, ali je u toku ove godine eskalirao i osim u prstorijama škole, preneo se i u dvorište, pa čak se dešava i na putu od škole do kuće.

Reč je o, sada već, učenicima trećeg razreda, kažu roditelji, a pošto su do sada apelovali na sve relevante instance, rešili su da se obrate i medijima, jer su zabrinuti za bezbednost svoje dece.

Osim što im uzima užinu, pribor, sveske, cepa i uništava knjige, on ih udara, obara na zemlju i vređa. Mi samo želimo da se ovaj problem reši i da škola bude podsticajna sredina za sve učenike - pričaju zabrinuti roditelji.

Direktorka ove škole Nadica Mladenović potvrdila je za Južne vesti da postoji problem sa jednim učenikom koji maltretira ostale, ali da oni, u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Školskom upravom pokušavaju da reše problem.

Deca danas nisu bila u školu. Bilo je jedno dete iz tog odeljenja. Ono što ja mogu da Vam kažem je da sarađujemo sa svim institucijama, radimo sve što treba po zakonu i očekujemo da se situacija popravi. To što je u našoj mogućnosti, mi to radimo - kaže Mladenović.

Ona dodaje i da zbog osetljivosti teme i zaštite podataka o ličnosti, ne može reći ništa detaljnije, dok roditelji najavljuju da će učionica u kojoj časove slušaju njihova deca i sutra biti prazna.


Jedno dete ispisano iz škole, učiteljica nemoćna

Poslednji u nizu događaja vršnjačkog nasilja u ovoj školi, pričaju roditelji, dogodio se krajem prošle nedelje, kada je pomenuto dete napalo devojčicu, šutiralo joj ranac i pocepalo duksericu, nakon čega su je roditelji prebacili u drugu školu. potpisi Roditelji javljaju da decu ni sutra neće poslati u školu, foto: roditelji

Zbog ovoga smo našu decu povukli sa nastave i obavestili medije, kako bismo skrenuli pažnju na važnost i hitnost rešavanja situacije. U slučaju da do 18. aprila ne dođe do rešenja ili ozbiljnog pomaka u rešavanju ovog problema smatramo da nam jedino preostaje ispisivanje naše dece iz škole i upisivanje u drugu kako bi se njihovo školovanje nastavilo u skaldu sa Zakonom - saopštavaju roditelji.

Iako se, kako kažu, učiteljica trudi da ovakve ispade spreči i pojačano radi sa problematičnim detetom, to do sada nije imalo nikakvog učinka.

Njihova učiteljica se trudi da svima posveti dovoljno pažnje i da sa svima radi, ali u ovakvoj situaciji, smatramo da je narušen nastavno-obrazovni proces - kažu roditelji.

Oni su do sada slali dopise i održavali roditeljske sastanke, ukazujući na problem, a školi su, kao konkretnu meru, predložili da problematično dete ima svog pratioca.

Da li su Centar za socijalni rad i Školska uprava uvažili njihov predlog, kao i šta su konkretna rešanja ovog problema, od ovih institucija nismo saznali, jer se na uporne telefonske pozive niko nije javljao.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MakiMakić

    17:02 // 29. 3. 2018.

    Ja stvarno ne znam ko je ovde lud. Svakodnevno slušam i čitam iste priče. Dete teroriše razred. Ponavljam, to je DETE od 9 godina. Zašto se svi ponašaju i pričaju kako ne mogu da ga obuzdaju?? To je dete, nije dinosaurus, pobogu. Moguće je da ovo dete konkretno nema roditelje, a ako ih ima, zašto ih ne pozovu lepo u školu sa svim ostalim roditeljima i lepo se dogovore ako je to moguće.

  • Aleksandar

    08:54 // 29. 3. 2018.

    Zašto bi roditelji čija su deca maltretirana ispisivali svoju decu iz te skole i prebacivali u drugu?!?!?!
    pa valjda ono dete koje je problematicno treba da bude kaznjeno na adekvatan nacin pa ako se ponasanje ne popravi onda njegovi roditelji treba da potraze drugu skolu!!!!

  • nisliski mohikanac

    17:44 // 28. 3. 2018.

    mogu I svi ti roditelji da potraze roditelje tog ucenika pa da zajedno porazgovaraju i bez uciteljice ili je problem i u roditeljima onda bi mogli da ih nauce....

    • unikum

      08:44 // 29. 3. 2018.

      Verovatno su mu roditelji isti takvi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: