Žalbeni pretres Karadžiću, odbrana traži novo suđenje 1Foto: EPA-EFE/Yves Herman / POOL

Pred Međunarodnim sudom u Hagu, koji je nasledio Haški tribunal, počeo je žalbeni pretres u predmetu protiv prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Tim odbrane, iznosi argumentaciju po 46 žalbenih osnova. Odmah na početku današnjeg obraćanja žalbenom veću, zatražili su da bude poništena prvostepena presuda haškog tribunala i da bude naloženo novo suđenje, prenosi RTRS.

Radovan Karadžić uložio je u decembru 2016. godine žalbu Haškom tribunalu na presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora „zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH 1992-1995. godine“.

Odbrana se nada da će uspeti da dokaže nepostojanje veze Karadžića sa dešavanjima u Srebrenici, što bi, kako ocenjuju, uticalo na visinu presude.

Član Karadžićevog tima odbrane advokat Goran Petronijević rekao je ranije da će na ovom pretresu usmeno biti prezentovani stavovi odbrane i tužilaštva o međusobnim žalbama i odgovorima.

On je napomenuo da će poslije ovog žalbenog pretresa uslediti samo statusne konferencije sve do izricanja konačne presude, što bi, prema predviđanjima odbrane, moglo da usledii do kraja godine.

Karadžić je osuđen u martu 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari