Krivična prijava zbog Savamale 1Foto: Miroslav Dragojević

Prvo osnovno javno tužilaštvo danas je Višem javnom tužilaštvu prosledilo krivičnu prijavu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) protiv Gorana Stamenkovića, šefa smene dežurne službe beogradske policije u noći kada su pre dve godine rušeni objekti u Savamali.

Kako se navodi na sajtu tužilaštva, krivična prijava protiv policijskog službenika zbog sumnje da je počinio krivično delo nesavestan rad u službi, koju je 19. aprila podneo Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, prosleđena je na dalje postupanje Višem javnom tužilaštvu, odnosno Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Prvo osnovno tužilaštvo podseća da je jula 2017. godine, kada je od Višeg javnog tužilaštva dobilo predmet Savamala, uputilo MUP-u, Direkciji policije, Upravi kriminalističke policije, Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminaliteta zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja radi utvrđivanja identiteta i pronalaska potencijalnih izvršilaca krivičnih dela.

Tužilaštvo je od MUP-a tražilo i da preduzme sve operativne radnje iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdile činjenice o eventualnom postojanju propusta u radu Gradske uprave grada Beograda-Komunalne policije, kao i drugih javnih preduzeća, a koji su vezani za rušenje objekata u „Savamali“, na uglu ulica Hercegovače i Mostarske u toku noći 24/25.04.2016. godine, kao i inorfmacije kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu policijskih službenika.

U saopštenju tužilaštva se takođe navodi da je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu 24.jula prošle godine uputilo Sektoru unutrašnje kontrole, Ministarstva unutrašnjih poslova Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, a radi utvrđivanja činjenica o eventualnom postojanju propusta u radu policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, a koji su vezani za rušenje objekata u „Savamali“, na uglu ulica Hercegovače i ulice Mostarske u noći između 24. i 25.aprila 2016. godine.

Dodaje se da je tužilaštvo u međuvremenu – 5. decembra 2017. godine i 16. aprila ove godine – uputilo MUP-u urgencije kako bi se postupilo po zahtevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari