Vučić: Vojska je nesumnjivo najbolji deo našeg društva 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas u zgradi generalnog sekretarijata predsednika Srbije prijem povodom Dana Vojske Srbije kome su prisustvovali predstavnici Vlade, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i nekadašnji visoki vojni rukovodioci i veterani.

Čestitajući praznik pripadnicima sistema odbrane, predsednik Vučić je istakao da je današnji dan prilika da pokažemo jedinstvo u proslavi naših praznika, čiji su datumi određenim u znak sećanja na istorijske događaje oslobodilačkih i odbrambenih ratova Srbije, značajnih, ne uvek samo za našu zemlju, već i za Evropu i ceo svet.

– Pred Vojskom Srbije je da bude snažan odvraćajući faktor za svakoga ko bi pokušao ili pomislio da može da izvrši agresiju na našu teritoriju, na našu zemlju. Vojska Srbije mora da bude spremna, mora da bude obučena i vi morate da znate, svi vi koji radite u Vojsci Srbije, a na koje smo ponosni zbog vašeg profesionalizma, ali i vašeg rodoljublja, da država Srbija izdvaja šest stotina miliona evra na godišnjem nivou za svoju Vojsku. To je malo u poređenju sa vojskama velikih zemalja, koje predstavljaju prave sile u tom smislu reči, ali za naš budžet to nije malo novca. Izdvajaćemo i više, ali ćemo da tražimo i rezultate – poručio je predsednik Vučić. On je istakao da je Vojska nesumnjivo najbolji deo našeg društva i najbolji sistem u celom našem društvu.

– Hoću da vas zamolim da budete još vredniji i još posvećeniji. Naš je posao da zaštitimo mir i stabilnost, ali Vojsku imamo da bi nam pomogla u očuvanju mira i stabilnosti i da bi bila odvraćajući faktor za sve one koji žele urušavanje Srbije. Vojska uvek mora da bude spremna da odgovori na svaki od teških izazova. Mi smo imali ugašenu lovačku avijaciju, imali smo gotovo ugašene helikopterske jedinice. Naša budućnost i po tom pitanju je sasvim drugačija. Imaćemo najmodernije opremljenog vojnika ma koliko čekali na puške koje treba da nam dođu spolja, ma koliko nama trebalo vremena da pokrenemo brže našu namensku industriju i ma koliko se mučili oko tog pitanja, jer mnogi žele da zaustave razvoj, žele da se vrate u vreme samoupravljanja, a da ne dozvole ubrzani razvoj i naše namenske industrije i naše armije u celini. Mi ćemo po tom pitanju nastaviti vredno da radimo, a vama želim da se zahvalim na tome što su uvek uz svoj narod kada je teško, kad imamo poplave i bilo kakve elementarne nepogode, što ste uz svoj narod kad je pritisnut spolja, kada ljudi očekuju sigurnost i stabilnost, ali mi i naša Vojska moramo da budemo u svakom trenutku spremni na svaki od ovih izazova – poručio je Vučić dodajući da će u budućnosti morati da se radi još više, još snažnije i sa još većom posvećenošću nego što je to bio slučaj do danas.

Obraćajući se pripadnicima Vojske Srbije, predsednik Vučić je istakao da su pred njima ozbiljni zadaci, a to je da uvek budu spremi da potencijalnog agresora odvrate, svesni svega onoga što se u prošlosti događalo.

– Srbija uvek mora da bude spremna, a na srpskoj politici je da čuva mir, stabilnost, pametnom politikom da vodi zemlju, da nikada Vojska Srbije ne bude upotrebljena, ali Vojska Srbije mora da bude u svakom trenutku spremna da odgovori na svaki izazov – poručio je predsednik Vučić dodajući da je ponosan na to što su do sada pripadnici sistema odbrane uspešno čuvali nezavisnost Srbije i slobodu Srbije, kao njenu najvišu vrednost.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost i veteranima, ljudima koji su nekada vodili Vojsku Srbije i Vojsku Jugoslavije, koji su prisustvovali današnjem prijemu, a koji su dali značajan pečat očuvanju i odbrane naše zemlje, uz molbu da uvek pomažu svojim mlađim kolegama koji danas vode Vojsku Srbije.

„Želimo da čuvamo svoju slobodu, nacionalni ponos i dostojanstvo

– Država Srbija oko 600 miliona evra godišnje ulaže u Ministarstvo odbrane i Vojsku. Ulagaćemo i više i oni će imati veća primanja već ove godine. Danas su im primanja veća za oko 10,5 posto nego što su bila pre smanjenja, a sa novim povećanjima kumulativno biće oko 20 posto. Dakle, biće nešto zadovoljniji. Ne kažem da je to dovoljno i ne kažem da je to pokazatelj ogromnog napretka, ali rekao bih postepenog i sigurnog napretka svakako, izjavio je Vučić novinarima.

Istovremeno, radićemo i dalje na opremanju Vojske Srbije. Naša vojska mora da bude moderna, mora da bude ozbiljna i mora da bude spremna da odgovori svim izazovima. Naša vojska mora da bude ključni odvraćajući faktor u pokušaju agresije na našu zemlju i u skladu sa tim njena pripremljenost mora da bude na najvišem nivou – rekao je predsednik Vučić, istakavši da je prethodnih dana imao razgovore sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i ljudima iz Generalštaba Vojske Srbije o tome.
Upitan da prokomentariše tiho nadmetanje između vojski Srbije i Hrvatske, predsednik Vučić je istakao da Srbija ne učestvuje ni u kakvoj trci niti može da se trka sa zemljom koja je članica NATO-a.

– NATO je suviše moćan, a mi smo mala zemlja. Jedino što želimo to je da budemo svoj na svome, da čuvamo svoju slobodu, da sačuvamo svoj nacionalni ponos i dostojanstvo. Želimo da možemo sebe da odbranimo i sebe da sačuvamo. Ništa više od toga. Ni sa kim se ne trkamo ni u čemu, a nemamo ni te mogućnosti. Hrvatska nije samo Hrvatska. Hrvatska je član NATO-a. Bilo bi iluzorno da o takvim stvarima govorim – rekao je predsednik, istakavši da mi želimo da budemo sposobni da svoju zemlju sačuvamo.

Dan Vojske Srbije obeležen je i u Kraljevu

Kraljevo – Danas je, u Kraljevu, na Trgu Srpskih Ratnika, svečanim strojem pripadnika Druge brigade kopnene Vojske Srbije a potom taktičko-tehničkim zborom, obeležen Dan Vojske Srbije. Ovaj dan se slavi u znak sećanja na Drugi srpski ustanak,podignut istog datuma, na Cveti 1815 godine u Takovu.Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije,ove godine, proslavljaju Dan Vojske Srbije sličnim manifestacijama u nizu gradova Srbije, Kruševcu, Zaječaru,Pančevu,Novom Sadu i Nišu, a svečanom akademijom u Centru Sava,večeras u 20 časova,kojoj će prisutvovati najviše državno i vojno rukvodstvo Srbije biće završeno ovogodišnje obeležavanje ovog datuma.

Vučić: Vojska je nesumnjivo najbolji deo našeg društva 2

Na svečanosti u Kraljevu vojnicima i građanima Kraljeva obratili su se pukovnik Željko Kuzmanović,komadant Druge brigade Kopnene vojske i gradonačelnik Kraljeva dr.Predrag Terzić. Današnje Kraljevo, a ondašnji Karanovac jedna je od prvih varoši oslobođenih tokom II sprskog ustanka u julu 1815 godine i od tada je konačno u ovom kraju prestala da postoji neposredna turska vlast. Karanovac i njegova okolina postaju opet važno privredno središte.Posle donošenja Hatišerifa 1830. i 1833, je popisano, premereno i prodato 125 dućanskih placeva pa je tako zemljišnog otkupom placeva od Turaka počeo da se stvara zemljišni fond varoši.

Karanovac je, od završetka II srpskog ustanka, u narednih pet godina, bio sedište požeške nahije, kojom je upravljao pop Nikola Kostić. Zatim je nahijsko sedište 1819. godine premešteno u Čačak. Od 1821. godine varoš Karanovac je pripadala smailskom srezu požeške nahije. Donošenjem Sretenjskog ustava 1835. godine upravna podela Srbije zasnovana je na ‘okruzima, srezovima i opštinama, Karanovac postaje 1838. godine sedište istoimene opštine i sreza u sastavu Čačanskog okruga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari