Zarif: Djelovanje SAD-a vodi eskalaciji sukoba

Međunarodna zajednica je shvatila da vojno rešenje samo produžava patnje sirijskog naroda, kaže Zarif (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u Moskvi da djelovanje Sjedinjenih Američkih Država u Siriji vodi eskalaciji napetosti i predstavlja veliku opasnost za političku nezavisnost i cjelovitost te zemlje, prenio je TASS.

“Smatramo da strana intervencija u Siriji vodi samo ka dodatnoj eskalaciji napetosti. Smatramo da djelovanje SAD-a u Siriji, koje je dovelo do dodatne eskalacije i etničkih tenzija, predstavlja opasnost za regionalni poredak vezano za političku nezavisnost i jedinstvo Sirije”, rekao je Zarif na sastanku o Siriji sa kolegama iz Rusije i Turske, Sergejom Lavrovom i Mevlutom Cavusogluom.

Govoreći o istrazi o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji, Zarif je rekao da ona “mora biti nepristrasna”. “Ona može baciti svjetlo na veoma komplicirano pitanje”, naveo je iranski ministar i dodao da je Iran “uvijek osuđivao upotrebu hemijskog oružja, nezavisno od toga ko je žrtva a ko krivac”.

Produžavanje patnje

Šef iranske diplomatije je ocijenio da je “međunarodna zajednica shvatila da vojno rešenje samo produžava patnje sirijskog naroda”, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, format pregovora u Astani i Sočiju je “najveća garancija uspjeha Ujedinjenih naroda i ženevskog procesa”.

“Za sve nas je veoma važno da se prizna značaj učešća u tom poslu i da se radi svoj dio da bi se došlo do političkog rješenja. Ne treba da bude konkurencije među raznim formatima pregovora, i mi moramo da ubrzamo proces”, rekao je Zarif.

On je rekao da je već postignut ozbiljan napredak u takozvanim “sigurnim zonama” i izrazio nadu da će humanitarna pomoć uskoro moći da stigne do svih Sirijaca kojima je potrebna.

Izvor: Agencije