Lavrov: Zapad planira podjelu Bliskog istoka

Neophodno je izgraditi povjerenje među zaraćenim stranama. poručuju ministri Rusije, Turske i Irana (EPA)

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da danas da zapadne zemlje, krijući se iza izjava o podršci suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Sirije, planiraju podelu Bliskog istoka i razbijanje Sirije, prenela je ruska agencija TASS.

“Za zapadne zemlje su izjave o podršci suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Sirije samo reči koje treba da, po svemu sudeći, zamaskiraju planove o podeli Bliskog istoka i podeli Sirije na delove”, rekao je Lavrov tokom sastanka o Siriji sa šefovima diplomatija Turske i Irana, Mevlutom Cavusogluom i Mohammadom Javadom Zarifom.

On je izneo uverenje da su Rusija, Turska i Iran iskreno zainteresovane za očuvanje celovite Sirije u kojoj “etničke i verske grupe imaju jednaka prava i mogu da žive u miru medju sobom i sa susedima”.

“Danas je neophodno pomoći Sirijcima da završe čišćenje zemlje od terorista i svi mi pomažemo sirijskoj vladi da podigne mostove nacionalnog pomirenja i da izgradi srušeno”, naveo je Lavrov.

Protiv podjele Sirije

On je nazvao neprihvatljivim pokušaje destabilizacije situacije u Siriji, ohrabrivanje ektremista i postavljanje preduslova za dijalog koji nisu u skladu sa rezolucijom 2254 UN.

“To bi značilo stvaranje linija podele u Siriji, i mi se tome protivimo”, naveo je Lavrov.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da je u Siriji neophodna izgradnja poverenja među zaraćenim stranama.

“Neophodno je izgraditi poverenje među zaraćenim stranama. Danas je postignuta saglasnost o sastanku radne grupe, za koju mislimo da će izneti i usvojiti konkretna rešenja”, rekao je Cavusoglu posle sastanka o Siriji s ruskim i iranskim kolegama.

On je naveo da mirovni proces u Astani omogućava smanjenje napetosti i dovodi za isti sto predstavnike vlasti i opozicije u Siriji.

“To je jedinstveno efetkivna međunarodna inicijativa”, rekao je Cavusoglu.

Izvor: Agencije