Najnovije vesti
Vesti Hronika
DA LI JE PRAVDA ZAKASNILA? Ratni general BiH uhapšen posle 12 godina, NE SME DA PROĐE NEKAŽNJENO kao Orić

DA LI JE PRAVDA ZAKASNILA? Ratni general BiH uhapšen posle 12 godina, NE SME DA PROĐE NEKAŽNJENO kao Orić

Penzionisani ratni general bošnjačkih snaga Atif Dudaković uhapšen je juče nakon 12 godina od kada je protiv njega podneta prijava za ratne zločina nad Srbima.

ratni zlocini kombo Foto: Profimedia
ratni zlocini kombo

Zvaničnici Republike Srpske smatraju da je hapšenje bivšeg komandanta tzv. Armije RBiH Atifa Dudakovića i njegovih saboraca zakasnelo sa aspekta pravde, nadaju se da će pravosudni organi biti profesionalni i da uhapšeni neće biti pušteni kao što je to bio slučaj sa zločincem Naserom Orićem, te da ovo neće biti samo još jedna pravosudna farsa.

- Da je ovo hapšenje usledilo neposredno nakon što su u javnosti prikazani snimci na kojima se jasno vidi kako Dudaković izdaje naređenje za zločine, verovao bih u dobre namere pravosuđa BiH. Ovako, mislim da je u pitanju zakasnelo hapšenje sa neizvesnim sudskim epilogom - rekao je Dodik.

Atif Dudakovć
Foto: Klix.ba / RAS Srbija
Atif Dudakovć

Protiv Dudakovića su još 2006. krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podneli tadašnji predsednik i premijer Republike Srpske Dragan Čavić i Milorad Dodik, nakon što je Televizija RS emitovala video snimke kako Dudaković naređuje paljenje kuća. Reč je o amaterskom video snimku nastalom u okolini Gline i Dvora na Uni, 7. i 8. avgusta 1995, na kojem se pripadnici vojnih formacija „Crne mambe“ iz Hrvatske i odreda „Hamze“ iz BiH najsurovije obračunavaju sa srpskim vojnicima i civilima koji tokom „Oluje“ napuštaju Krajinu. Takođe je i Radio-televizija Srbije prikazala avgusta 2006. video snimke na kojima se vide pripadnici Petog korpusa Armije BiH, pod komandom Dudakovića, kako pale srpska sela u Bosanskoj krajini, u nastavku akcije „Oluja“, 16. i 17. septembra 1995. Na snimcima se čuje i kako Dudaković naređuje: „Tamo ćeš poslati jednu četu, sve da se popali. Da ne dođu tamo više nikad“.

Među dokazima su i brojni video zapisi na kojima se čuje Dudaković kako naređuje uništenje
Foto: ODD ANDERSEN(2) / EPA;
Među dokazima su i brojni video zapisi na kojima se čuje Dudaković kako naređuje uništenje

Među dokazima je i video zapis od 16. septembra 1995. na kome se vidi trenutak kada pripadnici Petog korpusa zarobljavaju srpskog vojnika Radeta Rogića iz Sanskog Mosta. Nakon brutalnog maltretiranja Rogić je zverski ubijen. Istragu protiv Dudakovića je vodilo i srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je još pre sedam godina dostavilo dokaze koji se odnose na paljenje kuća i zločine „Crnih mambi“ koje su bile pod direktnom komandom Dudakovića.

Nakadašnji tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević kaže za „Blic“ da su dokazi protiv Dudakovića ustupljeni još 2011. u BiH.

- Imali smo dobro saradnju sa tadašnjim tužiocem u BiH za ratne zločine. Dostavili smo brojne materijale i dokaze. Oni nam ne bi nikada izručili Dudakovića jer je državljanin BiH, tako da je to bila jedina opcija da se postupak protiv njega pokrene - objašnjava Vukčević.

Dudaković se sumnjiči za ratne zločine počinjene na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni
Foto: MAJA ILIC / EPA;
Dudaković se sumnjiči za ratne zločine počinjene na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni

Dudaković je komandovao akcijama „Grmeč 94“ i „Sana 95“, a osumnjičen je za ratne zločine počinjene na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni. Prema podacima institucija u RS koje se bave traženjem nestalih, u akcijima Petog korpusa tokom 1995, u tim opštinama ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela. Za akciju „Sana“ dokumentovano je ubistvo 256 srpskih civila, od kojih je najstarija osoba imala 99, a najmlađa devet godina.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su Dudakovića juče rano ujutru u Bihaću zbog ratnih zločina. Pored Dudakovića, uhapšena su još četiri komandanta i sedam nižih oficira i pripadnika Petog korpusa.

Retorika mržnje i nasilja

Atif Dudaković je i posle građanskog rata u BiH nastavio sa zapaljivim govorima punim mržnje. Tako je krajem maja 2017. uputio poziv iz Konjica svim Bošnjacima starijim od 17 godina da se naoružaju, poručujući da rat nije završen, već da je samo prestala pucnjava. Pre toga je početkom 2017, u govoru predstavnicima bošnjačke dijaspore u Luksemburgu, pozvao Bošnjake iz zapadne Evrope da se pripreme za rat navodeći da će se lično angažovati „na umrežavanju onih koji su spremni za otpor velikosrpskoj agresiji“.

Biografija - Pod komandom Mladića

Početak rata zatekao ga je u Zadru, u Artiljerijskom školskom centru, posle čega je prešao u Knin. Tamo je dobio čin kapetana i funkciju komandanta artiljerije pod komandom Ratka Mladića. U aprilu 1992. postao je komandant opštinske teritorijalne odbrane Bihaća, zatim komandant Druge muslimansko-hrvatske pešadijske brigade. U ratu u BiH je napredovao do brigadnog, a potom i divizijskog generala, a na mesto komandanta Petog korpusa Armije BiH sa sedištem u Bihaću postavljen je 1. novembra 1993. Posle rata bio je komandant

Izveštaj EU

U izveštajima Komisije EU za Srbiju i BiH koriste se iste formulacije kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina “da nema visokopozicioniranih državnih službenika”. Zanimljivo je da je služba BiH 12 godina dugu istragu protiv Dudakovića okončala ubrzo posle ovog izveštaja. Tek treba da se vidi da li će i u Srbiji biti nekih postupaka u skladu sa preporukom EU.