Slavlje fudbalera Lokomotive
Slavlje fudbalera Lokomotive

Lokomotiva i Sjomin - to je šampionska formula! Eder ga daje samo za titule (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 05.05.18. | 17:24

Deo Moskve u transu slavi, veći deo tuguje...

To nije Lokomotiva, to je brzi voz novog šampiona Rusije! Lokomotiva i Juri Sjomin - to je dobitna kombinacija kakvoj nema premca! Legendarni stručnjak dokazao je da je voljenom klubu talija kakva se u sportu retko viđa. Ne samo što je osvojio svoju treću šampionsku krunu u karijeri, već je sve tri doneo upravo Lokomotivi. Prvo 2002, pa 2004. i, eto, sada!

Mogu se dugo raspredati priče o fudbalskim kvalitetima Edera Lopesa, ali ovaj čovek se pretplatio za najvažnije golove, one koji donose titule! Tako je bilo na Evropskom prvenstvu 2016. sa Portugalijom, tako je i danas, kada je slomio borbeni duh Zenita, udaljio ga od Lige šampiona i, što je najvažnije, Lokomotivi doneo najveću radost posle četrnaest godina čekanja - 1:0 (0:0)!

Izabrane vesti

Momak koji ove sezone igra vrlo malo, do ove utakmice u igri je proveo tek nešto više od 1.300 minuta, od trenera Sjomina dobija priliku na kašičicu, ali očigledno ima urođen gen strelca u najvažnijim utakmicama! Tek njegov četvrti u celoj sezoni, ali koliko bitan! Praktično najvažniji u karijeri, uz već pomenuti hitac Francuskoj u finalu Evropskog prvenstva. Tako je u ovoj utakmici šansu dobio tek u 79. minutu, kada je zamenio Antona Mirančuka, a samo nekoliko kontakta s loptom bilo mu je potrebno da izraste u čoveka čije će se ime naći na usnama navijača u narednim godinama.

Lokomotiva je jednim udarcem učinila i to da Zenitove ambicije za plasman u Ligu šampiona postanu izuzetno tanke. Nekadašnjem šampionu Rusije sada će biti potrebno ne samo da Krasnodar izgubi od Rubina na svom terenu, već i da istu sudbinu doživi i CSKA u utakmicama sa Arsenalom iz Tule i Anžijem kod kuće. Dakle - za prebogati klub iz Sankt Peterburga praktično nemoguća misija i praktično već sada možemo da kažemo da ćemo ga gledati u Ligi Evrope naredne sezone. Možda sa Sinišom Mihajlovićem na klupi?

Utakmica sama po sebi nije donela previše uzbuđenja i umesto spektakla videli smo gotovo nervozno odmeravanje snaga u većem delu susreta. Ali, sa najsrećnijim krajem za igrače, navijače i upravu Lokomotive. RZD Arena je eksplodirala onog trenutka kada je glavni arbitar Sergej Ivanov odsvirao kraj utakmice, a koliko su pristalice Lokomotive bile nestrpljive da počnu sa šampionskim slavljem govore i scene sa tribina, koje su čak tri puta započele žurku, praktično na svaki sudijski zvižduk u nadoknadi vremena.

Zenit je pokušavao da zabavu pokvari, ali evidentno je da je Roberto Manćini već nedeljama unazad glavom u svojoj rodnoj Italiji, gde će preuzeti kormilo Azura. Jer, posle dva vezana remija došao je poraz koji je klub, praktično, upropastio. Elite nema, a samim tim verovatnije je da će ulaganja generalnog sponzora Gasproma biti manja.

Ali, to najmanje interesuje novog šampiona Rusije, koji se u elitno takmičenje vraća posle trinaest godina mahom boravka u Ligi Evrope i Kupu UEFA, pa čak i bez evropskog plasmana. Videćemo samo šta je legendarni Sjomin, koji narednog petka puni 71 godinu, sprema za povratnika u Ligu šampiona! 

Osim Lokomotive, koja slavi šampionski naslov, radovao se i onaj deo Moskve naklonjen dosadašnjem prvaku, Spartaku. Tim italijanskog stratega Masima Karere je na Otkritije areni savladao Rostov (2:0), zadržao drugo mesto i primakao se direktnom plasmanu u Ligu šampiona.

Nije sve išalo prema očekivanjima za Spartak, jer je ekipa njegove igračke legende Jurija Karpina odolevala sve do finiša, da bi Paragvajac Lorenco Malgareho otključao bravu u 79. minutu, a holandski napadač Kvinsi Promes u 84. pogodio za tri boda.

Nekadašnji desni bek Crvene zvezde Marko Petković ceo meč je presedeo na klupi za rezerve, dok srpsaki reprezentativni štoper Nikola Maksimović nije bio u protokolu.

PREMIJER LIGA RUSIJE - 29. KOLO

Subota

SKA Habarovsk - Krasnodar 0:1 (0:1)
/Klaeson 45/

Tosno - Dinamo Moskva 1:2 (0:0)
/Mirzov 68 - Šunjić 56, Pančenko 79/

Lokomotiva Moskva - Zenit Sankt Peterburg 1:0 (0:0)
/Eder 87/

Spartak - Rostov 2:0 (0:0)
/Malgareho 79, Promes 84/

Nedelja

13.00:  (2,95) Ural  (2,95)  Amkar (2,65)
18.00:  (1,25) CSKA Moskva  (5,80)  Arsenal Tula (12,0)

Ponedeljak

18.30:  (2,40) Anži  (3,10)  Ahmat (3,20)
18.30:  (1,80) Rubin  (3,40)  Ufa  (5,00)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama 


tagovi

Eder

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara