Đuričić ubijen, Gavrić bio meta

Novosti online

05. 05. 2018. u 18:57

Našoj policiji potvrđeno da je u Južnoafričkoj Republici likvidiran jedan od osuđenih za ubistvo Arkana. Da je u sačekuši zaista stradao Miki utvrđeno je na osnovu dostavljenih otisaka prstijukoja je 25. aprila likvidirana u Johanesburgu u Južnafričkoj Re

Ђуричић  убијен, Гаврић био мета

Uviđaj posle ubistva Milana Đuričića

MILAN Đuričić, koji je osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja, definitivno je 25. aprila likvidiran u Johanesburgu, potvrdio je danas MUP Srbije. Otisci prstiju ubijene osobe u Južnoafričkoj Republici, za koju se sumnjalo da pripadaju upravo Đuričiću, Interpol je prosledio našoj zemlji, i, kako se ispostavilo, podudaraju se sa otiscima iz policijske arhive.

Đuričić, koji se godinama krio u Južnoj Africi, izrešetan je na ulici dok je u automobilu čekao na semaforu. Prema navodima lokalnih medija, belo vozilo pratilo je Đuričićev džip, a kada se on zaustavio na semaforu, ubice su prišle, preprečivši mu put. Prema rečima očevidaca, tri osobe tada su istrčale iz vozila i otvorile vatru na Đuričića, koji je preminuo na mestu događaja.

U danima koji su usledili posle Đuričićevog ubistva, kružila je i teorija po kojoj je Lozničanin inscenirao svoju smrt. Navodno, njemu su u trag ušli ljudi svojevremeno bliski sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, odnosno neki od pripadnika "zemunskog klana", kojeg sada predvodi Luka Bojović. Posle vesti da je Đuričić likvidiran, u krugovima bliskim njemu pojavila se informacija da je možda greškom izrešetan, a da je meta zapravo bila neka "krupnija zverka". S obzirom na činjenicu da je Miki bio jedan od najboljih prijatelja Dobrosava Gavrića, takođe osuđenog za ubistvo Željka Ražnatovića, vrlo je moguće da je baš njemu bila namenjena sačekuša.

Ko je sve mogao da bude na mestu egzekucije sa Đuričićem, zasad je stvar spekulacija, ali je izvesno da je ovo ubistvo veoma uznemirilo i poznate "oružare" srpskog porekla koji imaju biznis u JAR, ali odnedavno i na levoj obali Drine - u Bosni i Hercegovini. Ovo utoliko pre što se kriminalci iz Srbije najčešće bave isporukom naroktika pre svega u BiH, ali i u Australiju, gde je cena veća i do šest puta. Neki od njih su, u međuvremenu, poznati kao prijatelji Gavrića i družine došli u rodni kraj, u RS i BiH, kao milioneri. To je bilo veliko iznenađenje i za one koji su smatrali da odlično poznaju i njih i njihove materijalne prilike.

HICI U HOTELU KOMANDANT "tigrova" 15. januara 2000. godine sedeo je u "Interkontinentalu" sa svojim prijateljima, Mandom i Garićem. Prema optužnici, sada pokojni Zoran Nikolić Pegla dovezao se kolima sa Gavrićem. U drugom automobilu stigli su Nikolić i Đuričić. Dok ih je Pegla čekao u automobilu, ostala trojica ušla su u hotel i desetak minuta kasnije Gagi je mobilnim telefonom pozvao Peglu i pitao: "Da li je sve pod kontrolom, akcija treba da počne?" Posle Peglinog potvrdnog odgovora, Gavrić je prišao Arkanu i prijateljima koji su sedeli u separeu i iz pištolja pucao u njih. Ispalio je tri hica Arkanu u glavu, Mandiću tri u stomak i jedan u glavu, a Gariću u stomak.

- Mislim da je, sada, mnogima "vruće" i kod nas i u JAR u krugovima koji su bliski Gavriću - kažu naši sagovornici. - Đuričić nije imao format "velike zverke". Daleko je bio od toga, a ako su meci bili namenjeni baš njemu to je više nego alarmantna poruka suprostavljenih kriminalnih krugova. On jeste pomagao porodici, ali je to daleko od bogatstva. Nije imao toliki kapital da kupuje velike firme i da pere neki ogroman novac.

Inače, Đuričića je u svet kriminala uveo bliski rođak - Dragan Nikolić Gagi, koji je i sam osuđen za ubistvo Arkana i još je na odsluženju kazne, dok su Milan Đuričić i Dobrosav Gavrić uspeli da pobegnu dan pre izricanja pravosnažne presude.

Prema informacijama "Novosti", posle bekstva Đuričić je boravio najviše u Bocvani, na samoj granici sa Južnoafričkom Republikom, kako bi bio što bliži prijatelju Dobrosavu Gavriću, čiji saradnici imaju raširen biznis po Loznici i okolini. Navodno, Đuričić je u Bocvani imao manji hotel, a čime se još bavio nije poznato. Prema nekim navodima, identitet mu je pozajmljivao mladić iz okoline Loznice, koji je ostavio dobro plaćen posao u inostranstvu i došao u Loznicu da radi sa ljudima bliskim Gavriću i Đuričiću.

Posle vesti o Đuričićevoj smrti, zavladao je strah među njegovim lozničkim prijateljima, od kojih su neki na visokim pozicijama. Jedan od biznismena, koji se obogatio poslujući sa ljudima iz ove družine, naprasno je odlučio da vrati kući dete sa školovanja iz inostranstva, pod izgovorom da za to nema više para.

Kako navodi izvor "Novosti", pred likvidaciju Đuričić se plašio za svoju bezbednost, a taj strah nije mogao da mu odagna ni Gavrić, koji je u međuvremenu ojačao u mafijaškoj hijerarhiji u Južnoj Africi.

- Gavrić je desna ruka mafijaškog bosa, koji se čak i okumio sa predstavnicima najviše vlasti u Pretoriji - rekao je naš izvor. - Uvereni su da ih ta činjenica štiti. Ipak, Đuričić je u poslednje vreme bio uznemiren. Smatrao je da su mu ubice za petama.

Posle ubistva Arkana, u JAR i okolnim zemljama stacionirali su se i neki pripadnici crnogorskih klanova, koji tesno sarađuju sa Bojovićem. Krijumčare kokain, ali i oružje, povezali su se sa raznim evropskim mafijama, čiji su članovi utočište pronašli na jugu Afrike.


GAVRIĆ DOBIO 35 GODINA


Proces protiv Arkanovih ubica otpočeo je 2000. godine, a okončan je tek 2007. Presuda za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića i Dragana Garića postala je pravosnažna u decembru te godine, skoro osam godina nakon zločina. Tadašnji Vrhovni sud je Dobrosavu Gavriću ( na slici) kaznu, koju mu je izrekao Okružni sud od 30 godina zatvora, povećao za pet godina, dok je potvrđena prvostepena odluka kojom su Milan Đuričić Miki i Dragan Nikolić Gagi bili osuđeni na po 30 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

PG-CG

05.05.2018. 19:23

Ispade da su Đuričićeva majka i sestra jači forenzičari od ovih južnoafričkih profesionalaca... No, ko zna... majčinski i sestrinski predosjećaj... Veliki Jovan Dučić kaže da je žena najveća u ljubavi majke, sestre ili kćeričovjekove...

budalastinja

05.05.2018. 23:36

sve mi nesto govori sa vam ovaj novinar prvise gleda krimi filmove pa sklapa neke mozaike ko da je poaro.Da mi je znati ime ovako nadarenog spisatelja da mu ponudimo poso scenariste .Mozda i prodjemo a glavna uloga dodjeli se De niru il Al pacinu.

Delo

06.05.2018. 00:34

Spisatelju krimi romana. Nista od ovog sto si napisao nije tacno. E brate ko se sve bavi novinarstvom

Mornar

06.05.2018. 08:28

Po 30 godina za ubistvo šljama?!?! E Srbijice moja mala. Pa oni su odradili posao koji je trebala država da uradi bez dvoumljenja i javno!

gagi

06.05.2018. 23:12

@Mornar - odradili posao,nisu uzeli dnevnicu,za posao,sada im dolazi isplata za posao,jedan po jedan,uzima dnenicu da je podpise,.

Paja

06.05.2018. 23:15

Gavrić je i u trenutku izvršenja atentata na Arkana bio penzioner i bivši policajac. Ako sad radi u obezbeđenju nekoga ko je kum sa vlastima u Pretoriji, šta tu ne valja? Koliko bivših policajaca radi na Zapadu u raznim obezbeđenjima? Niko od njih nije zato kriminalac. Gavrić je heroj, a istina je da je Srbija-Jugoslavija to trebalo JAVNO da uradi. Zašto nije, treba pitati Miru Marković alias PKB.