09. maj  2018. 13.23  →  18.14 | Izvor: RTV

Dan pobede obeležen u Novom Sadu

NOVI SAD -

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević položio je vence na Spomen groblju, a zatim i na spomeniku Novosadskog odreda na Čeneju povodom obeležavanja 9. maja – Dana pobede nad fašizmom.

video icon

"Ovaj datum je svakako snažan simbol borbe i pobede nad neljudskim, zločinačkim pokretima i ponašanjem koje je donelo veliko stradanje na prostoru Evrope, ali i širom sveta. Deveti maj je dan vere u bolje sutra, dan koji nam daje snagu da će dobro uvek pobediti zlo i dan kada se sećamo svih onih koji su dali svoje živote. Oni su upravo ono najvrednije što imaju, položili u temelje ovoga u čemu mi danas živimo, a to je sloboda. Moramo odati priznanje savezničkim armijama i zahvaliti velikoj Crvenoj armiji na oslobođenju ovog dela Evrope. Oni su zajedno sa našim narodnooslobodilačkim pokretom, kao i armijama SAD, Velike Britanije i drugih savezničkih država izvojevali odlučujuće ratne pobede nad nacističkim i fašističkim režimima. Zato je 9. maj zalog, nešto što nas obavezuje za budućnost, da čuvamo te prave vrednosti i da ne dozvolimo da se ikada to zlo ponovi", Vučević.

Vence su pored gradonačelnika položili i načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, delegacija Gradskog odbora SUBNOR, Organizacija rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada i predstavnici Vojske Republike Srbije, koji su time odali počast svim herojima poginulim u Drugom svetskom ratu.

Srodne vesti