Dostupni linkovi

Severna Koreja osudila Pensovu izjavu


Majk Pens i Donald Tramp
Majk Pens i Donald Tramp

Visoka funkcionerka severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova ocenila je danas kao "glupe" nedavne izjave potpredsednika SAD Majka Pensa o predvidjenom samitu lidera dve zemlje, preteći da će "ponovo razmotriti" sastanak.

"Ne mogu da sakrijem iznenadjenje pred tim glupim komentarima koji dolaze iz usta američkog potpredsednika. U slučaju da SAD budu išle protiv naše dobre volje i nastave s ilegalnim i uvredljivim aktima, savetovaću vrhu države da ponovo razmotri samit", rekla je zamenica šefa severnokorejske diplomatije Čeo Son Hui, u izjavi koju je prenela agencija KCNA.

Pens je u ponedeljak izjavio da "nema sumnje" da je predsednik SAD Donald Tramp spreman da napusti razgovore s severnokorejskim liderom Kim Džong Unom ako se bude činilo da oni ne daju rezultate. Naveo je da je Severna Koreja "izigrala" vlade Bila Klintona i Džordža Buša kada su pokušali da navedu Pjongjang na denuklearizaciju i izneo uveravanja da trenutna američka administracija neće načiniti istu grešku.

"Kim Džong Un bi napravio veliku grešku ako misli da može da se igra sa Donaldom Trampom", rekao je Pens.

Potpredsednik SAD je takodje izjavio da bi Severna Koreja mogla da završi kao Libija "ako Kim Džong Un ne postigne sporazum" s Vašingtonom o denuklearizaciji. Libijski lider Muamar Gadafi je ubijen nakon što se njegova zemlja odrekla atomskog oružja. Zamenica severnokorejskog ministra je takav govor ocenila kao "besmislen", i upozorila da Pjongjang neće pregovarati pod pretnjama.

"Nećemo preklinjati SAD za dijalog, niti ćemo se truditi da ih ubedimo ako ne žele da razgovaraju s nama", navela je Čeo.

SAD su juče najavile da će odluku o samitu predvidjenom za 12. jun u Singapuru doneti "sledeće nedelje", ocenjujući da sve zavisi od severnokorejskog lidera.

XS
SM
MD
LG