Dostupni linkovi

Ponovo odloženo suđenje za zločin u Kravici


Specijalni sud u Beogradu
Specijalni sud u Beogradu

Glavni pretres u ponovljenom suđenju za masakr nad Bošnjacima u Kravici kod Srebrenice iz 1995. godine odložen je za 30. maj i 1. jun, jer se na suđenju pred Specijalnim sudom u Beogradu nije pojavio Dragomir Parović, jedan od osmorice optuženih. To je ujedno bio i razlog odlaganja glavnog pretresa sa srede 23. maja za četvrtak 24. maj.

Predsednica Sudskog veća Mirjana Ilić rekla je da je sud od novosadske policijske uprave dobio potvrdu da se Parović nalazi na lečenju na Odeljenju psihijatrije bolnice u Novom Sadu.

Međutim, kako je rekla, nije dostavljen izveštaj o njegovom zdravstvenom stanju zbog čega sud trenutno nema dovoljno dokaza za nastavak rada u tom procesu.

Na ovom ročištu trebalo je da svedoče zaštićeni svedoci pod šifrom 302 i 303, koji su, prema rečima sudije Mirjane Ilić, bili prisutni u sudnici.

I ovoga puta su se, kao i u sredu, pred zgradom Specijalnog suda okupile pristalice Srpske radikalne stranke, haškog osuđenika Vojislava Šešelja - koje je predvodio visoki stranački fukncioner Nemanja Šarović.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestu Kravice kraj Srebrenice u julu 1995. optuženi su bivši pripadnici Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Kako se navodi u optužnici, oni su zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mestu Kravica u julu 1995. godine učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka, tokom genocida u Srebrenici.

Beogradske sveće za Srebrenicu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

XS
SM
MD
LG