Istraga: MH17 oborili Rusi; Moskva: Buk je ukrajinski

B. Vlahović

24. 05. 2018. u 12:32

Objavljeni rezultati višegodišnje istrage oko rušenja malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine 2014. godine. Detaljna analiza video-snimaka dovela do rešenja

Истрага: МХ17 оборили Руси; Москва: Бук је украјински

Projektil koji je izazvao obaranje aviona

MEĐUNARODNI tim istražitelja saopštio je da je nakon detaljne analize video-snimaka utvrđeno da je malezijski avion MH 17 oboren iznad istočne Ukrajine 2014. godine, raketom "buk" koja pripada ruskim vojnim snagama stacioniranim u Kursku. Dodatno je precizirano da je raketu ispalila ruska 53. protivavionska brigada.

Ubrzo po objavljenom izveštaju, oglasilo se i Rusko ministarstvo odbrane koje je negiralo informaciju da je PVO sistem "Buk" kojim je srušen malezijski putnički avion nad Donbasom ruski i da je pripadao njenoj 53. PVO raketnoj brigadi.

U Moskvi kategorički tvrde da nijedan njihov "Buk" nije prelazio ukrajinsku granicu. Osim toga Rusi tvrde da njihova radarska stanica "Utes-T", koja je radila 17. jula 2014, svedoči da se sa istočne strane prema avionu nije približio nikakav vazdušni leteći objekt.

Istražitelji su u svom izveštaju naveli da su svoje nalaze predstavili Moskvi i da traže odgovore, ali da zasada nisu dobili nijedan, ali u Ministarstvu odbrane RF ističu da je "U okviru saradnje sa holandskim pravosudnim organima ruska strana predala iscrpne dokaze koji potvrđuju da je avion srušen ukrajinskim "bukom".

U Moskvi su izrazili zabrinutost zbog toga što holandski istražni organi koriste materijale sa društvenih mreža koji su kompjuterski obrađeni. Naime, je istražna grupa na konferenciji za novinare kazala da su do zaključka da je putnički avion gađan ruskim "bukom" došli na osnovu fotografija i video-snimaka objavljenih na društvenim mrežama. Tvrdi se da snimci dokazuju da se taj "buk" kretao iz Kurske oblasti gde se nalazi PVO raketna brigada.

Međunarodni tim, koji je predvodio Holanđanin Vilbert Paulisen, sprovodi krivičnu istragu i zatražio je pomoć od svedoka koji bi mogli da svedoče o umešanosti ruske vojne 53. brigade. Kako su naveli, još nisu spremni da imenuju osumnjičene, ali su istakli da su u poslednjoj fazi istrage.


Prikupljanje materijala sa mesta nesreće

Jedan od dokaza, na osnovu kojeg su izveli zaključak, je fotografija jedinstvenog serijskog broja na projektilu, a u identifikaciji porekla rakete koristili su delove rakete pronađene na mestu nesreće.

- Svi nalazi forenzičke istrage potvrdili su raniji zaključak da je avion MH 17 oboren serijskom raketom 9M38 - navodi se u izveštaju.

Australijska ministarka spoljnih poslova Džuli Bišop prva se oglasila povodom objavljenog izveštaja i kazala da je "sofisticirano oružje koje pripada ruskoj vojsci bilo upotrebljeno za obaranje civilnog aviona".

Holandski premijer Mark Rute skratio je posetu Indiji za jedan dan, zbog najnovijih rezultata istrage o obaranju aviona MH 17.

Belgijski šef diplomatije Didijer Rejnders pozvao je države da sarađuju u istrazi, kako bi odgovorni mogli "da budu izvedeni pred lice pravde".


POGINULO 298 OSOBA

AVION je leteo od Amsterdama do Kuala Lumpura kada je oboren iznad istočne Ukrajine 2014. godine, a svih 298 putnika i članova posade je poginulo. Na letu su bili putnici 30 nacionalnosti - 196 Holanđanina, 42 Malezijaca i 27 Australijanaca.

PRIGOVORI RUSIJE

OD početka istrage Rusija je upozoravala na neobjektivnost jer su se koristile samo ukrajinske informacije. Uzalud su eksperti poznatog koncerna "Almaz-Antej" koji proizvodi ruske PVO raketne sisteme, tvrdili da je malezijski "boing" oboren sa teritorije Ukrajine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Boža dunster

24.05.2018. 17:58

Žao mi je nevinih ljudi. Čini mi se, da je ovo još jedan, od mnogih, pokušaja da se SP u Rusiji ne odigra. SAD se nije kvalifikovala, namerno po mom mišljenju, i sve ostalo što se dešava u svetu, trovanje špijuna u Engleskoj, Ukrajina sprema ofanzivu na istok... Pitam se šta je sledeće ? Daj Bože da grešim, ali što smo bliže SP, sve me više strah. Mnogo su zli.

Miša zaštita

24.05.2018. 18:42

@Boža dunster - Tačno, samo provokacije da Rusija odreaguje i uvedu bojkot na SP! Amerika je zlo civilizacije, a i ovi zapadni debili koji ih prate, treba zajedno da sagoru u paklu! Nije mi jasno da li ima neko pametan na zapadu da ih urazumu? Oliver Stoun je rekao istinu!

Не само репрезентација САД-а...

25.05.2018. 12:11

@Boža dunster - ... на светско првенство у Русији се није квалификовала (ваљда после дводеценијског редовног учешћа на истим) ни сама репрезентација Нискоземске. Бедно и јадно су "пали" у квалификацијама. Сада, како се приближава почетак првенства, Нискоземци - као најверније и најоданије америчке "пудлице" и "ричући мишеви" у Европи, наравно после Британаца - отпочињу нови талас антируске пропагандне хистерије на Западу. "Бојни отрови", "јадни" британски шпијуни, "голоруки" Исиловци у Сирији, руске ракете...

Mile

24.05.2018. 21:35

Ko je odgovoran za obaranje aviona? Odgovorna je kontrola leta koja je dozvolila let iznad zone borbenih dejstava. Kontrola leta daje instrukcije avionima kuda da bezbedno lete. Ukrajinska kontrola leta je dobro znala da je to zona borbenih dejstava i bila je obavezna da zabrani let putničkim avionima u toj zoni, pa je isključivo ukrajinska kontrola leta, odnosno država Ukrajina odgovorna za obaranje aviona.

ZNALO SE DA SU RUSI

24.05.2018. 22:59

I PRE NEGO STO JE NA ZEMLJU PAO. Istragi treba verovat, isto ko i onim sto su trazili Sadamove mobilne laboratorije za hemijsko oruzje.

Jokker

24.05.2018. 23:13

Ako ste cekali pet godina da bi optuzili Rusiju onda vam se mora ,,vjerovati”. Pa niste vi svako, vec neko sa ,,istorijskim postenjem i poznatim moralnim vrijednostima”!!!