Dostupni linkovi

Crnogorski taksisti zovu premijera u pomoć


Legalni protiv 'divljih' taksi prevoznika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Legalni protiv 'divljih' taksi prevoznika

U Podgorici je održana protestna vožnja taksi prevoznika i udruženja koji su nezadovoljni zbog nerješavanja višegodišnjeg problema divljeg taksi prevoza u crnogorskim gradovima. Za to krive lokalne samouprave i traže od premijera Duška Markovića da stavi tačku na problem zbog kojeg trpe velike gubitke i štetu.

Blizu stotinu automobila kretalo se u koloni ulicama Glavnog grada na potezu od kružnog toka u naselju Stari aerodrom ka zgradi Skupštine Crne Gore, gdje su organizatori održali konferenciju za novinare.

Najstariji taksista u Budvi Đuro Radanović, koji je za volanom proveo preko 26 godina, kaže nam da su divlji taksisti u metropoli crnogorskog turizma veliki problem, naročito tokom ljetnje sezone.

"Mi na taksi stajalištima u gradu nemamo problem sa njima. Ali u ljetnjem periodu na svim plažama na periferiji Budve, od Jaza, Ploča i drugih nalaze se divlji taksisti iz Nikšića, Pljevalja, Mojkovca koji dođu svojim privatnim vozilima i jednostavno se tako uključe u taksi prevoz. Oni zimi rade na građevini a ljeti kao nelegalni taksisti. Policija kaže da oni nemaju zakonsku mogućnost da ih kontrolišu i sankcionišu jer su to civilna vozila", navodi Radanović.

Njegove kolege kažu da su divlji taksisti najozbiljniji ali ne i jedini problem sa kojim se suočavaju.

"Svašta ima u ovoj našoj branši. Mi smo ušli u reprogram da plaćamo ove naše dugove što smo obavezni državi ali nemamo uslova da to odradimo i već kasnimo po da ili tri mjeseca. Jednostavno, ako platimo sve što sleduje državi ne ostaje nam ništa da obezbijedimo egzistenciju za naše porodice. Ima puno problema, bilo je i obećanja ali ništa nijesu ispunili", kaže Zoran, taksista iz Podgorice.

"Imamo problem sa svih strana – od poreza, cijena, taksi stajališta. Samo se godinama gomilaju naši problemi", ogorčen je Miloš iz Tivta.

Taksisti će od premijera Duška Markovića tražiti da riješi problem 'divljeg' taksi prevoza
Taksisti će od premijera Duška Markovića tražiti da riješi problem 'divljeg' taksi prevoza

Kako su saopštili organizatori protestne vožnje, taksisti koji posluju legalno dovedeni su pred bankrot zbog nelegalne konkurencije, odnosno divljih taksista koji niti su registrovani u skladu sa zakonom niti plaćaju porez.

Sindikat i udruženja taksista koji legalno posluju saopštili su da će uputiti pismo premijeru Dušku Markoviću, od koga će tražiti da riješi problem 'divljeg' taksi prevoza u crnogorskim gradovima.

Taj problem postoji više od deceniju a predsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Borislav Pavlović kaže za Radio Slobodna Evropa da su ogorčeni zbog odnosa lokalnih vlasti prema njihovom problemu.

"Prema nama preduzimaju sve moguće zakonske mjere da nas ugase, a prema onima koji protivzakonito rade niko ne vodi računa evo punih 14 godina, o čemu imamo pozamašnu dokumentaciju koju smo uputili na adrese svih nadležnih organa. Najveći problemi su u lokalnim samoupravama. Državni organi nešto i pokušaju da urade ali na lokalnom niovu, u opštinama prema nama nastane neki zid koji mi ne možemo da probijemo i dođemo do rješenja problema", tvrdi Pavlović i podsjeća da su prvi protest održali davne 2004. godine.

Prema nama preduzimaju sve moguće zakonske mjere da nas ugase: Borislav Pavković
Prema nama preduzimaju sve moguće zakonske mjere da nas ugase: Borislav Pavković

Nema jasan odgovor zašto ni nakon 14 godina nema adekvatnog odgovora lokalnih organa i službi čija je nadležnost da riješe problem divljeg taksi prevoza:

"Ne znamo zaista, poslije toliko godina i iskustva i toliko borbe mi ne znamo zašto je to tako. Naša pretpostavka je da su moguće neki lokalni službenici u dilu sa divljim taksistima, da su korumpirani. Ne znamo, to su samo pretpostavke", konstatuje Pavlović.

Pokušali smo da na kritike i optužbe taksista dobijemo reagovanje od opštinskih službi u Podgorici, ali nijesmo uspjeli budući da u nadležnom Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj nijesu odgovarali na naše pozive.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG