Dostupni linkovi

IAEA: Iran i dalje primenjuje nuklearni sporazum


Iran se drži glavnih ograničenja nuklearnih aktivnosti, koja su uvedena potpisivanjem sporazuma o nuklearnom programu te zemlje, uprkos tome što su se SAD povukle iz tog dokumenta, saopšteno je iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

U prvom izveštaju Agencije od kada je predsednik SAD Donald Tramp 8. maja saopštio da se Vašington povlači iz sporazuma, navodi se da se Teheran ponašao u skladu sa ograničenjima za nivo obogaćivanja uranijuma, kao i za zalihe tog i drugih proizvoda.

Istovremeno, IAEA je kritikovala Iran da sporo reaguje u slučajevima takozvanih "inspekcija dodatnog pristupa" u okviru Dodatnog protokola, koji Teheran sprovodi u okviru sporazuma.

IAEA je ohrabrila Iran da ide iznad očekivanja postavljena sporazumom kako bi se pojačalo poverenje. Agencija je kao primer navela da bi Iran mogao da pozove članove IAEA na lokacije koje ranije nisu posećene.

Sporazum je postignut u julu 2015. između Irana i šest velikih sila - SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Evropa i ostale potpisnice pokušavaju da zadrže sporazum sa Iranom uprkos američkom povlačenju.

XS
SM
MD
LG