Šarčević predlaže Fakultet za igru u okviru FMU

Ministrar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da se na sednici Vlade razgovaralo o izgradnji posebnog prostora za Fakultet muzičkih umetnosti koji godinama radi u lošim uslovima, dodavši da je tada predložio da deo te zgrade bude koncipiran za Fakultet za igru.

Šarčević je obišao prvu internacionalnu osmogodišnju baletsku školu, koja je nedavno dobila akreditaciju od resornog ministarstva.

Ministar je obišao prostorije škole koja se nalazi u Nacionalnoj fondaciji za igru u centru Beograda, čije je osnivač i direktor Aja Jung.

Naglasio se u nekadašnjoj Jugoslaviji mnogo ulagalo u umetničke škole, ali samo u profile muzičke umetnosti.

"Imamo mrežu osnovnih i srednjih muzičkih škola, a kada su u pitanju ostali profili umetnosti onda smo zatajali. Za dizajn i balet imamo samo po jednu školu", naveo je Šarčević.

Prema njegovim rečima, baletska škola "Lujo Davičo" je već prevaziđena ne samo po broju đaka i ambijentu, već zbog ideje da sa igrom treba početi ranije.

"To je Aja (Jung) osetila i kao profesionalac organizovala izuzetnu obrazovnu ustanovu. U Ministarstvu prosvete je taj predlog dugo bio neshvaćen, ali mi smo ga pokrenuli na dodbrobit dece", istakao je Šarčević.

Naglasio je da je sa Ajom Jung razgovarao o proširenju kapaciteta škole u nekoliko tačaka po Srbiji.

"Treba nam ovakva škola u Vojvodini i negde u centralnoj Srbiji. Predložio sam da ovakvu školu imamo i u Ćupriji gde postoji Škola za muzičke talente. Inače tamo planiramo da izgradimo obrazovni centar na polju umetnosti" rekao je Šarčević.

Aja Jung je napomenula je protekli april bilo veoma uspešan za školu koju vodi.

"Prvo su naši učenici doneli šest medalja sa Internacionalnog baletskog takmičenja u Atini. Odmah nakon toga stigla je vest iz Ministartva prosvete da je naša škola akreditovana nakon pet godina čekanja. Praktično 2013. godine dobili smo akreditaciju Ministarstva prosvete Republike Italije i potom sačekali da se taj program akredituje i u Srbiji", rekla je Jungova.

Dodala je da će već 8. juna biće velika audicija za školu.

"Pozivam sve zainteresovane da nam se pridruže", rekla je Jungova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво