Sinoć u Beogradu otkriven “Zajednički mural za Miksalište” 1Foto: Marija Piroški

Svečanim skupom u društvenom centru Miksalište sinoć je otkriven mural koji su zajedno osmislili i oslikali srednješkolci iz Beogradske umetničke škole za dizajn i nove medije i izbeglice i migranti iz centara Miksalište, Krnjača i Obrenovac.

Uz podršku istaknutih domaćih umetnika i edukatora: Danila Prnjata, Branka Teševića, Ivane Momčilović, Dragana Protića Prote, Darinke Pop Mitić i Maje Lalić.

Udruživanjem kreativnih snaga mladih iz Srbije i izbeglica i migranata koji trenutno borave u našem gradu, zidovi baraka u Gavrila Principa 15 transformisani su u kolektivni umetnički rad dostupan svim stanovnicima Beograda, lokalnoj zajednici Savamale i korisnicima Miksališta, kao vid podizanja svesti o društveno osetljivim grupama u našem okruženju koje nisu dovoljno integrisane u svakodnevni javni i kulturni život, i njihovom potencijalu da doprinesu boljitku zajednice ukoliko im se pruži podrška i prilika za ravnopravno učešće.

Svečanost otkrivanja murala okuplila je na jednom mestu izbeglice, učesnike u izradi murala, predstavnike humanitarnih i kulturnih organizacija, komšije iz Savamale, medije, kao i članove lokalne i međunarodne zajednice koji su aktivno pružali podršku izbeglicama u Srbiji od avgusta 2015. godine. U ulozi domaćina dobrodošlicu su prisutnima poželeli predstavnici organizacija koje čine Miksalište: Centar za kriznu politiku i reagovanje, Save the Children, Centar za integraciju mladih, SOS Dečija sela, udruženje Mikser, Novosadscki humanitarni centar, Care i Fondacija Ana i  Vlade Divac. O značaju Miksališta za širenje ideje solidarnosti u Srbiji pristutnima su govorili Milenko Nikić, savetnik Ministra rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja; Jelena Šurlan, predstavnica Komesarijata za izbeglice i migracije republike Srbije; Andrej Kazakov u ime UNHCR-a i Dubravka Vranjanac ispred organizacije Save the Children, dok su se na rad na muralu osvrnuli Danilo Prnjat, umetnik i profesor Beogradske škole za dizajn i nove medije i Maja Lali212ć, predsednica udruženja Mikser koje je pokrenulo inicijativu Refugee Aid Miksalište u avgustu 2015.godine.

Pored “ulične izložbe” završenog murala, otvorene za sve posetioce i prolaznike, u Miksalištu je sinoć priređen i bogat kulturno-umetnički program. Organizacije koje rade u Miksalištu su predstavile svoje aktivnosti kroz izložbe fotografija,umetničkih radova i rukotvorina koje su izbeglice i migranti stvarali tokom kreativnih radionica, žene iz Centra za azil u Krnjači predstavile su ručno šivene haljine, dok su na otvorenom bazaru u ulici Gavrila Principa izloženi nakit, slike, dekupaž i druge rukotvorine migranata nastale na radionicama koje organizuju Čovekoljublje, Caritas, NSHC, Adra i Atina, koje su posetioci mogli da kupe ili dobiju na poklon.

U muzičkom delu programa internacionalni bend iz prijemnog centra u Obrenovcu kojeg čine Nur – pevač iz Pakistana, Franko – bubnjar sa Kube i Dušan – gitarista iz Obrenovca, izveo je nekoliko pesama na srpskom jeziku, na oduševljenje publike, nakon čega je usledio nastup u organizaciji Centra za kriznu politiku i reagovanje našeg renomiranog muzičara Nenada Vještice Khana na orijentalnim instrumentima, u čemu su podjednako uživali gosti sa Bliskog istoka i domaća publika.

Na skupu je zaključeno da projekti poput “Zajedničkog murala za Miksalište” zasnovani na jednakosti svih učesnika podižu svest najšire javnosti o ljudima u nevolji u našem društvu i ukazuju na potencijal i ulogu različitih kultura u napredovanju zajednice, kada otvorimo mogućnosti za to.

Mural je realizovan uz podršku fondacija Čovekoljublje i Diakonie Austria, Komesarijata za izbeglice i migracije republike Srbije i Beogradske umetničke škole za dizajn i nove medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari