Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:18, 6. 6. 2018.

| Kultura

Pisac Stojiljković krivi partokratiju za loše stanje u niškoj kulturi

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
dejan stojiljkovic
Stojiljković: Mile Ilić je grobar niške kulture

Umesto stručnjaka, na čelu kulturnih ustanova u Nišu su, kaže poznati niški književnik i član Saveta za kulturu Dejan Stojiljković, “diletanti čija je jedina kvalifikicija članstvo u partiji na vlasti”. Kao glavnog krivca za to i začetnika takve politike, Stojiljković je označio zamenika predsednika gradske Skupštine i bivšeg prvog čoveka Niša Mileta Ilića. Ilić kaže da ga ne zanima šta priča Stojiljković.

Da danas Branko Miljković ustane iz groba, smatra Stojiljković, ne bi mogao da bude ni portir u niškoj biblioteci. To je, dodaje, zbog toga što niške kulturne institucije postale dovojne same sebi, jer im je svrha “uhlebljavanje stranačkih kadrova”.

Kulturne ustanove ispunjavaju svoju suštinu - uhlebljavanje nepismenih i nekompetentnih stranačkih kadrovika koji nisu zalepili dovoljno plakata i pojeli dovoljno sendviča da se kvalifikuju za neko bolje radno mesto koje im je obećala partija - kaže Stojiljković.

Javna je tajna, dodaje Stojiljković, da u Nišu partije dele između sebe resore pa tako, recimo, Niški kulturni centar "pripada" Socijalističkoj partiji Srbije, a Narodno pozorište Srpskoj naprednoj stranci.

Niške kulturne institucije zamišljene su kao servis za niške umetnike i kulturne radnike, kao i građane koji su ljubitelji kulture, ali one su, nažalost, sve samo ne to. Dok istaknuti niški umetnici drežde na birou za zapošljavanje ili beže iz ovog grada i ove zemlje, stranački kadrovici sede i ispijaju kafe i lenčare po kulturnim institucijama, neki čak i ne dolaze na posao - a primaju plate - rekao je Stojiljković.

On kaže i da Savet za kulturu čiji je član nema dovoljno ingerencija i uticaja da bi na bilo koji način uticao na kulturnu politiku grada i to zbog činjenice da, kako kaže, u Nišu već decenijama ne postoji kulturna politika, već politika u kulturi.

Zbog svega toga, dodaje niški pisac, na sledećem Savetu za kulturu tražiće od Saveta da javno osudi ovakvo stanje u niškoj kultururi, a na zahtev predsednika Ivana Redija će napisati i elaborat o ovom problemu.


“Mile Ilić - grobar niške kulture”

Nekadašnji prvi čovek Niša Mile Ilić, prema Stojiljkovićevom mišljenju glavni je krivac za ovakvo stanje kulturnog života u Nišu.

Kao najvećeg krivca smatram Mileta Ilića koji je, po mom mišljenu, grobar niške kulture. Jer on je ustoličio taj sistem po kome na čelu kulturnih institucija ne treba da budu istaknuti kulturni radnici već diletanti čija je jedina kvalifikicija - članstvo u partiji na vlasti. Ali nije on jedini krivac, već i njegovi epigoni koji su kasnije primenjivali taj sistem.


Ilić: Ne zanima me šta on priča

mile ilic Ilić: Ne zanima me šta Stojiljković priča; foto: JV (arhiva)Mile Ilić, pak, kaže da ne zna o čemu Stojiljković priča, niti ga to interesuje.

Nemam pojma o čemu on priča. Niti sam uticao na izbor direktora ustanova kulture, niti me interesuje šta on priča - bio je kratak Ilić.

Podsetimo, jedan od skorašnjih primera partokratije u kulturi je i izbor direktora u niškom Pozorištu lutaka. Naime, za prvog čoveka ove ustanove kulture izabran je odbornik SNS u Opštini Medijana i profesor fizičkog Miljan Milenković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • IT

    14:10 // 13. 6. 2018.

    Narodna biblioteka u Nisu je jedan od retkih svetlih tacaka niske kulture!

  • Duca Vasiljević

    14:31 // 11. 6. 2018.

    Da danas Branko Miljković ustane iz groba "poznatog niškog književnika" bi upisao na fakultet. Član Saveta za kulturu sa SSS...

    • Ja

      15:19 // 11. 6. 2018.

      Jes vala, stvarno... da ima fakultet pa da bude direktor lutkarskog pozorista ;)

  • Dragana

    11:28 // 11. 6. 2018.

    Dejan Stojiljković je nedovoljno kompetentan da analizira stanje u kulturi.Srednjoškolac; jedini "kvaliteti" drskost, bezobrazluk i nedostatak morala.

    • Ja

      16:00 // 11. 6. 2018.

      Kako da bude kompetentan kad nema clansku kartu partije na vlasti i diplomu DIFa?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: