06. jun  2018. 17.39  →  19.22 | Izvor: RTV (Dražen Knežević)

Majstora za auto birajte kao i prijatelje, polako i oprezno

NOVI SAD -

U susret sezoni godišnjih odmora, važno je pažnju posvetiti i svom automobilu, ukoliko njime putujete. 

video icon

Gužve na auto-putevima i graničnim prelazima, kao i visoka temperatura, mogu biti jedan od uzroka pregrevanja, čak i požara u automobilu. 

Slika izgorelog autobusa na auto-putu Šid–Beograd, kao i još nekoliko slučajeva upaljenih vozila prethodnih dana, opomena su vozačima, da se ovakve, naizgled "nepredviđene" situacije uglavnom mogu izbeći redovnim odlaskom na mali i veliki servis, jer tehnički pregled jednom godišnje, u okviru registracije automobila, nije dovoljna preventiva.

Iako za razliku od, recimo, Grčke, vozači na putevima u Srbiji ne moraju posedovati protivpožarni aparat, on svakako predstavlja jednu od osnovih stvari, koju bi trebalo da imamo u našem automobilu. Ukoliko, ipak, ne želite izdvojiti oko hiljadu i po dinara, znajte da PP aparat poseduju sva teretna vozila koja se nađu na putu, te da vam i ona mogu biti od pomoći. A da bi se izbeglo samozapaljenje vozila, neophodno je znati, koji su najčešći uzorci.

"Instalacija od goriva ili električna intalacija, kvar na alternatoru, anlanseru ili nešto tako i to obično izazove požar. Najbolja prevencija je da se redovno održava auto i da se redovno rade veliki i mali servisi i da se detaljno pregleda auto pri svakom tom servisu", rekao je Vladimir Janka, auto servis "Janka".

Redovan servis, neophodan je i autobusima gradskog prevoza, koji, prema zakonu, na tehnički prgled idu dva puta godišnje. Međutim, u GSP-u "Novi Sad", kažu da, u cilju bezbednosti putnika i ostalih učesnika u saobraćaju, svoja vozila na pregled šalju svaka tri meseca.

"Najviše grešaka se dešavalo na elektroinstalacijama, koje su i najčešći uzrok samozapaljenja vozila. Neovisno o starosti vozila može doći do samozapaljenja, ne bih mogao izdvajati neke grupe. Ali do sada mogu da kažem da smo najviše problema imali sa vozilima srednje starosti i čak novijim vozilima u kojim se desio požar", izjavio je Milan Radak, šef službe preventivnog održavanja JGSP "Novi Sad".

Iskusni vozači kažu da bi majstore trebalo birati baš kao i prijatelje. Polako i oprezno, a kada pronađemo pravog, ne bi ga trebalo menjati, jer bismo u suprotnom - mogli imati problem.

"Mi imamo fajl za svaki auto, znamo šta smo prethhodno uradili, šta smo vam rekli da treba da se uradi, šta bi u budućnosti trebalo da se uradi i tako se vremenom dođe do pouzdanog auta", dodao je Radak.

Cena malog servisa, tj. rutinskog pregleda, iznosi oko 20-ak evra. Ukoliko do sada niste redovno održavali svoje vozilo, možete očekivati i dodatne troškove, a oni koji su bili odgovorniji, dobiće dodatnu sigurnost, koja je naročito neophodna, pred nešto duža putovanja.

 

 

Tagovi