Vujanović upamćen kao predsednik mekog srca: Zatvora poštedeo 500 osuđenika

Tanjug

07. 06. 2018. u 23:33

Bivši crnogorski predsednik Filip Vujanović ostaće upamćen kao rekorder među kolegama regiona po broju pomilovanja

Вујановић упамћен као председник меког срца: Затвора поштедео 500 осуђеника

Foto Tanjug

PODGORICA - Bivši crnogorski predsednik Filip Vujanović ostaće upamćen kao rekorder među kolegama regiona po broju pomilovanja, jer je zatvora poštedeo 500 osuđenika, prenosi RTCG.

RTCG dodaje da je Vujanović epitet predsednika "mekog srca" dobio jer je ljude osuđene za teška krivična dela, pomilovanjem poštedeo kazne.

Kako se navodi, on je za 15 godina vladavine primio oko 2.500 molbi za pomilovanje, od kojih je usvojio petinu.

Vujanović, međutim, smatra da ne pripada predsednicima koji su bili široke ruke u pomilovanjima, dodajući da je za 15 godina sledio državnu politiku.

Zoran Vujičić iz Građanske alijanse rekao je da je Vujanović u prvim godinama svog mandata davao jako puno pomilovanja, po čemu je Crna Gora bila prepoznata od Saveta Evrope kao jedna od tri vodeće države koje su davale izrazito veliki broj pomilovnja u odnosu na broj stanovnika.

Crnogorskom predsedniku predloge za pomilovanje dostavljalo je Ministarstvo pravde, koje navodi da su pomilovanja data uglavnom za laka krivična dela, a kratke kazne pretvarane u uslovne ili novčane.

Prema novom zakonu o pomilovanju, koji je stupio na snagu pre skoro šest godina, ukinuto je obavezno mišljenje suda, a predsedniku je data mogućnost da oprašta na sopstvenu inicijativu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Opet Ja

08.06.2018. 02:05

Šta će Fijip kao da se on nešto pitao kao preśednik nego radio kako Milo naredi.

PG-CG

08.06.2018. 13:08

Vujanović će ostati upamćen kao predsjednik "meke kičme", koju mu je savio njegov gazda Milo Đukanović...

Linglong01

08.06.2018. 13:29

I niko ne spominje da je od Mila dobio prnziju od 2000e koju moze odmah da uziva jedino ako nadje posao moze da stopira prnziju.Pa ko je ovde lud cime je zaduzio narod CG da mu placaju toliki novac i kada se to jos desilo u istoriji sram vas bilo.