Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:27, 14. 6. 2018.

| Ekonomija

Stanari: Grejanje treba da bude 40 do 50 % jeftinije

Autor:Vesna MilićIzvor:Južne vesti
radijator
Koliko će Nišlije plaćati daljinsko grejanje sledeće zime?, foto: arhiva JV

Kroz racionalizaciju, uštede, rekordno smanjenje cena koje je niška Toplana, kako tvrde, jedina uradila prošle sezone, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i direktor Toplane Predrag Milačić opisivali su poslovanje ovog javnog preduzeća u poslednjih godinu dana. I dok su najavili da postoji mogućnost da od oktobra fiksni deo računa bude još manji, iz Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) upozoravaju da bi grejanje trebalo da bude čak 40 do 50 % jeftinije.

Predsednik UPSS Saša Kostić kaže da je na poslednjim pregovorima koje su predstavnici ovog udruženja imali sa rukovodstvom Toplane dogovoreno da od sledeće grejne sezone građani ne plaćaju sve one troškove koje ima preduzeće, a koji su nametnuti upravo korisnicima i to nezakonito. toplana Nepravilnosi u niškoj toplani utvrdio i DRI, foto: arhiva JV

Podsetimo, ove nezakonitosti u određivanju cene grejanja stoje i u izveštaju državnog revizora za 2016. godinu.

Kostić kaže da je lično direktor Toplane Predrag Milačić na sebe preuzeo obavezu da dogovore koje ima sa stanarima sprovede u delo.

Razgovori su rezultirali time da će od naredne grejne sezone, kako smo dogovorili i Predrag Milačić je uzeo obavezu da to sprovede u delo, da se iz cene izbace nezakoniti inputi. Ako se izbace to može da bude 40 to 50 % niži račun. Na početku prethodne sezone su neke stavke izbacili i to je dovelo do smanjenja cene - rekao je Kostić.


"Ako ne smanje cenu grejanja, prevarili su građane"

Iz Udruženja dodaju da će, ukoliko iz Toplane ne budu ispoštovali dogovor i ne počnu da drugačije obračunavaju cenu grejanja, organizovati nove proteste i podnosti krivične prijave.

Još puno stavki može da se izbaci, mi očekujemo da to bude sprovedeno. Ako ne, prevarili su građane, i razmotrićemo dalje delovanje kroz proteste i krivične prijave - dodao je Kostić.

Što se varijabilnog dela računa tiče, koji je prethodne sezone spušten sa 5,40 na 5,04 dinara po kilovatu, objašnjava Kostić, račun može "da se smanji" konstantnom kontrolom protoka u podstanicama kao i kontrolom cena energenata od strane građana. U fiksni deo, koji je takođe, posle duge i uporne borbe stanara smanjen sa 28,26 na 27,08 dinara po kvaratu površine koja se greje, uračunate su mnoge stavke koje ne treba da plaćaju građani.

U fiksni deo su ušle jubilarne nagrade koje su primali na 5 godina u visini od 5 prosečnih primanja, a zakon dozvoljava da budu u visini 1,5 do 2 plate, a osim toga kod njih je prosek veći za oko 40 % u odnosu na druga preduzeća. Kamate po nepovoljnim uslovima, kod kupovine Toplane EI, sa kreditima koje su prebacili u fiksni deo, da to ide na račun korisnika. Stipendije koje dodeljuju. I pored 11 pravnika koje imaju građani su plaćali advokatske usluge - objašnjava Kostić.

Podsetimo, pred početak prošle sezone iz Toplane su najavili da bi građani mogli da plaćaju i 20 % manje u odnosu na 2016. godinu. Međutim, kako su kazali sumirajući prošlu sezonu, grejanje je bilo jeftinije za 6 %.


Bulatović: Nismo zadovoljni, ovo su prvi koraci

protest stanari Stanari mnogo puta bili na ulici; foto: V. KeserGradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da se sistem daljinskog grejanja u Nišu popravlja, ali da i dalje nije idealan.

Ova sezona je bila uspešnija nego prethodne grejne sezone. Konačno se stvari menjaju na bolje. Ovo su prvi koraci, prve informacije koje govore o tome da stanje ide na bolje - rekao je Bulatović.

Prošlu grejnu sezonu kao uspešnu po svim parametrima ocenio je i direktor Toplane Milačić, koji je kazao da će novu zimu ovo preduzeće dočekati bez dugova prema dobavljačima. Iz Jugorosgaza kažu da je ovaj dug trenutno 230 miliona dinara, te da se očekuje da će pre početka sledeće sezone biti sveden na nulu.

I direktor Toplane je naveo da postoji mogućnost da fiksni deo računa za grejanje bude manji sledeće sezone.

Kada je fiksna cena grejanja u pitanju, ona je nešto što mi možemo da popravimo. Sve uštede po pitanju kamata, uštede u samom poslovanju, mislimo da će pozitivno uticati na cenu pred novu grejnu sezonu, ali o tome ćete svakako biti obavešteni kada dođe septembar i kada budemo precizno u skladu sa metodologijom izračunali cenu grejanja za sledeću sezonu - rekao je Milačić.

Podsetimo, građani u Nišu su godinama bili nezadovoljni daljinskim grejanjem, a naročito cenom. Zbog toga su se pre tri godine organizovali u Udruženi pokret slobodnih stanara i protestima naterali gradsku vlast da stavi građane u fokus, a ne funkcionisanje javnog preduzeća, kada je sistem daljinskog grejanja u pitanju. Takozvana "prazna stolica" u Nadzornom odboru ovog preduzeća je vraćena, dodaju iz Udruženja, te oni mogu da kontrolišu rad Toplane i da daju svoje predloge.

Inače, Toplana ove nedelje obeležava 45 godina postojanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Numancia

    20:46 // 14. 6. 2018.

    Ma,najbolje da oni vama placaju,sto se grejete.Na Toplanu,godinama,povika a uprava-sakretarijat kolo vode i niko ih ne pominje niti protestvuje a oni odredjuju sve moguce cene!

    • Rođaka

      09:02 // 15. 6. 2018.

      U pravu ste ali iz sekretarijata su izgleda zaštićeni od svega imaju debelu vezu može im se, pogledajte samo oni "Kao prate" rad svih javnih preduzeća u gradu i gde su da kažu nešto povodom dešavanja unazad par nedelja, a ovamo kao oni su stručni mislim smeške žive!

  • Ricardo

    19:06 // 14. 6. 2018.

    Dokle god uzimaju kredite od banaka ništa im ne verujem. Trenutno se država zadužoke 410 miliona eura uglavnom da pokrije gubitke javnih preduzeća.

  • Овца за шишање

    14:44 // 14. 6. 2018.

    Да, да, "Ђура ће нам опростити што нас је тукао". Од када је Вођа на власти (2012.) све цене су повећане за 30-50 посто, а плате нам исте, да ли је луд да их сада враћа када се овчице не буне?!

    • ti

      16:54 // 14. 6. 2018.

      Treba jedan ovan.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: